A közfoglalkoztatottak belső képzése Miskolcon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódóan 2019. január 15-én belső képzésen vettek részt a Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kulturális közfoglalkoztatott asszisztensek.

A szakmai találkozót a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája szervezte. A helyszínt az Új Nemzedék Közösségi Tér biztosította a résztvevőknek, akikkel többéves kiváló kapcsolata van a helyi kollégáknak. A képzésen összesen 28 fő vett részt. Az előadások során megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézet országos kommunikációját, szervezeti felépítését, többrétű munkáját, valamint a szakma képzését, és a továbbtanulási lehetőségeket. Az előadók említést tettek az Művelődési Intézetben eddig történt változásokról is, így naprakész információkkal gazdagodhattak.

Tóth Csaba a Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának vezetője köszöntötte a vendégeket, ismertette a belső képzés menetét és moderátorként is közreműködött. Első előadóként R. Simor Katalin, a Hajdú-Bihar megyei iroda módszertani referense adott tájékoztatást a Nemzeti Művelődési Intézet Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága által meghatározott kommunikációs irányelvekről, megjelenési formákról.

A következő téma a közösségépítés volt, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iroda meghívott előadója, Hudák Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának pedagógusa mutatott be. Előadásában ismertette a Tekerd! elnevezésű csoport létrejöttét, folyamatos működését, dinamikus fejlődését, szakmai tevékenységét. A Tekerd! csapatáról igazi sikertörténetet hallhatott a közönség. A csoport több tagja is hátrányos helyzetű környezetből érkezett, akik ennek a közösségnek köszönhetik, hogy talpra tudtak állni nehéz élethelyzetükből, befejezték a középiskolát és sikeresen leérettségiztek. Emellett olyan lehetőségeket, utazásokat is nyújt szerte a világban a kockák építése, amely példaértékű lehet a kortárs fiatalok számára. A kreatív építő közösség tagjai ezen utazások kapcsán értették meg, hogy milyen fontos idegen nyelveket tanulni.

Harmadik témaként Értékfeltárás a helyi közösségekben címmel Máté Lászlóné előadását követhették figyelemmel a szakmai asszisztensek. A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának vezetője saját tapasztalataival és érzelmi töltetű előadásával magával ragadta a közönséget.

Ebéd után, a program második felében Csathóné Sebők Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodának vezetője Intézményi és igazgatósági tevékenységek bemutatása címmel a Művelődési Intézet szervezeti felépítéséről, működéséről, a jogszabályi változásokról, a módszertani munka jelentőségéről beszélt. Részletesen ismertette a közösségszervezés szakmában való elhelyezkedéshez szükséges továbbtanulási lehetőségeket.

A szakmai programok után Tóth Csaba irodavezető értékelte a napot, záróbeszédét követően lehetőség nyílt a Miskolci Galéria XXIV. Miskolci Téli Tárlatának megtekintésére, amelynek anyaga nagy sikert aratott a kollégák körében.

A résztvevők átfogó képet kaptak a Nemzeti Művelődési Intézet munkájáról, a térség kulturális életéről és a közösségszervezés szakma szépségeiről, sokrétű feladatairól. A Miskolci Galéria látogatásával a vendéglátó város egyik jól működő partnerszervezetét, kulturális intézményét is megismerhették. A tartalmas és jó hangulatú nap végén mindenki elégedetten és új lendülettel indult haza.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.