A közös alkotás öröme – Bábos tábor Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Körös Vidék Drámapedagógiájáért Alapítvány együttműködésével június 26-tól 29-ig bábos tábort szervezett.

A résztvevők a bábművészet iránt érdeklődő bábcsoportvezetők, pedagógusok, óvodapedagógusok voltak. A tábor célja az volt, hogy a résztvevők a közös szakmai munka során az eddig tanult bábos ismereteiket bővítsék. A bábos technikákon finomítsanak, fejlődjenek, új ismeretekkel gazdagodjanak.

Az ismerkedés után improvizációs gyakorlatok szerepeltek a programban. Két csoportban dolgoztak a résztvevők. A csoportok első feladata a meseválasztás volt, majd dramatizálást gyakoroltak. A nap szabad játékkal és a közös vacsorával fejeződött be.

A közös reggelivel induló második nap már megalapozta a jó hangulatot. Ezen a napon a kiválasztott mesékhez bábtervezés, báb- és díszletkészítés volt a feladat. Számos helyzetgyakorlatot lehetett kipróbálni, nagy hangsúlyt kapott az árnyjáték technika. A csoport közös étkezései és a szabadidős programok lehetőséget adtak a kapcsolatok elmélyítésére és mélyebb szakmai beszélgetésekre.

A harmadik napon a báb- és díszletkészítés folytatódott, melyet a bábmozgatás technikáival egészítettek ki. Az délutáni órákban sor került az előadás próbájára. Békés megye több településéről, a Dunántúlról és Szerbiából érkezett tábori résztvevőkből álló csapat tagjai teljesen összecsiszolódtak, új barátságok alakultak ki.


A tábor utolsó napján a csoport kora reggeltől lelkesen dolgozott és gyakorolt az előadásra. A csoportvezetők tapasztalataikkal és gyakorlati tanácsokkal segítették a munkát. A találkozási alkalom során a közös alkotás és a produkció összeállítása igazi együttműködő közösséget teremtett. Csortán Erzsébet bevezetője után a két csoport két technikával és két műfajjal állt a közönség elé. Az elsőben egy tréfás mese bemutatása során csomós kötözéssel készült állatfigurákból készített bábokat mozgattak az előadók, a játék öröme áthatott mindenkit. A másik darab az „Ősi rege” címet viselő árnyjáték volt zenei aláfestéssel, mely magasztos hangulata ünnepélyessé varázsolta a táborzárást.


Zárszóként Lenkefi Zoltán a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója és Sipos Andrea a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának vezetője értékelte a tábort és a bemutatott műveket. Mindketten megköszönték a résztvevőknek a közös munkát, az elkötelezett hozzáállást és természetesen az élményt, amelyet a két előadás megtekintése nyújtott.

Kovácsné Varga Tünde Zita

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.