A közösség megtartó ereje

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

2019. szeptember 4-én a Mesterszállási Hagyományőrző Kézimunka Szakkör partnereként a Közösség megtartó ereje címmel 10 alkalomból álló foglalkozást indított útjára a Nemzeti Művelődési intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága.

 

A találkozó kezdeteként Ondok Katalin közművelődési referens bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkáját és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság projektjeit.  A bemutatkozást követően a szakkör vezetője Molnár Jánosné beszélt a mesterszállási klubéletről, bemutatta a tagokat. Számos olyan helyi értéket említett meg, amik már majdhogynem feledésbe merültek, de egy helyi értéktár létrehozásával még megmenthetőek lehetnének. A Komatál program kapcsán említette a Fehér vasárnap szokását. Ennek a napnak népies formája a „komáló vasárnap” vagy „mátkáló vasárnap” volt. Számos fotót mutattak még a helyi termésáldásról is.

A program vendége volt Kenyeres Sándorné a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Népművészeti Egyesület elnöke. Az egyesület 35 évét bemutatva láthattuk a megyében élő és alkotó mesterek életét, az egyesület tagjainak nyújtott szakmai segítség formáit, bemutatkozási lehetőségeket, konferenciákat, kiállításokat.

Kenyeres Sándorné a hímző szakkörnek a népi hímzéseit megtekintve ötleteket, közvetlen szakmai tanácsokat adott, ezzel válaszolva felmerült kérdésekre. A találkozás végén a klubtagok elmondták milyen kézműves tevékenységben érzik magukat leginkább otthon, mire kíváncsiak és mit várnak a 10 alkalomtól. A hetenként tartandó foglalkozások szervezésénél lesz olyan alkalom is, ahol szeretnék bevonni a helyi iskolai közösséget is. Ez jó lehetőség arra, hogy a 700 fős kistelepülésen az idősebb és fiatalabb korosztály közösen alkosson.

 

Ondok Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.