A közösségben alkotás öröme – borsodi alkotók a magyar kultúra napján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A magyar kultúra napja előtt tisztelegve nyílt meg a Borsodi Alkotók Köre Képzőművészeti Egyesület kiállítása a Művészetek Házában 2019. január 15-én, melyet Kákóczki András művészettörténész ajánlott a jelenlévők figyelmébe.

Megnyitó beszédében kiemelte a közösségben alkotás jelentőségét. Az alkotás inkább magányos tevékenység, de az alkotótáborok, a közös kiállítások, közös események fontosak egy csoport életében. A „CSEND-ÉLET” című kiállításon miskolci és vonzáskörzetében élő, festéssel, grafikával, szobrászattal, iparművészettel foglalkozó amatőr művészek alkotásait tekintheti meg az érdeklődő közönség. A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának munkatársai örömmel tettek eleget a meghívásnak.

Számos közös projekt kapcsán alakult ki jó kapcsolat az alkotókkal. A BAK Képzőművészeti Egyesület az 1972-ben létrejött Borsodi Amatőr Képző és Iparművészeti Stúdió hagyományaira épül. Az 1990-től egyesületként működő közösség tagjaival személyes kapcsolat alakult ki. Kiállítások szervezése, közös rendezvények látogatása köti őket a Művelődési Intézethez.

A csoport színvonalas munkáját 2010-ben a Művelődési Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjjal ismerte el. Borsos István szobrászművész, az egyesület elnöke tömören fogalmazta meg hitvallásukat: „Rajzolni jó, festeni szép, szobrot faragni öröm. Ez a ragaszkodás az alkotótevékenységhez az összetartó kapcsolat közöttünk.”

A Művészetek Háza Kortárs Galériájában kiállításra kerülő alkotások zöme az elmúlt 1-2 évben született, témájául idén a címben is jelzett „CSEND? – ÉLET?” kérdéseit vetik fel, ezekre keresik a válaszokat képeiken, szobraikban.

A kiállítás megtekinthető: 2019. január 15. – február 20. között.

Konczné Tegzes Erika

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.