A közösségi értékfeltárás jó gyakorlatai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A helyi értékek feltárása megerősítheti egy település közösségeit, lakosainak identitását és hozzájárulhat a település megtartó erejéhez. Az értékfeltárás jó gyakorlatairól tartott műhelymunka-beszélgetést a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája 2018. október 17-én, Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Központban.

A falukönyv-írás és a faluséta, mint módszerek az értékfeltárás hatékony eszközei lehetnek. Az előbbit Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő, az utóbbit Katona Mária megyei módszertani referens mutatta be.

Nyírmártonfalva első falukönyve kapcsán az érdeklődők ‒ mintegy negyven közművelődési szakember és önkormányzati képviselő, köztük több polgármester – megismerkedhettek az anyaggyűjtés, interjúkészítés közösséget összekovácsoló folyamatával. A falusétát pedig a gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők, hiszen megnézhették Berettyóújfalu belvárosának nevezetességeit Kocsis Csaba helyi közművelődéi szakember érdekes és informatív idegenvezetése mellett. Az útvonal tervét az iroda felhívására még a kulturális közfoglalkoztatási programban dolgozó koordinátor kollégák készítették, a berettyóújfalui „faluséta” tematikáját Oroszné Fekete Zsuzsa állította össze. A faluséta, amellett, hogy fontos eszköze az értékfeltárásnak, egyben szolgáltatás is lehet, hangsúlyozta Katona Mária, hiszen a települést az idegenforgalom szolgálatába állíthatja, ezáltal is segítve a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

A helyi értékek útjáról a megyei értéktárba, a forrásteremtési lehetőségekről, valamint a hungarikum pályázatokról és azok Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatra vonatkozó eredményeiről Tóthné Bobonka Magdolna, a Megyei Értéktár Bizottság titkára tartott előadást.  A megyei értéktárba nem egy Hajdú-bihari finomság is bekerült, mint gasztronómiai érték. Ezekből is kapott virtuális ízelítőt a közönség, hiszen a megyei iroda a közösségi munkások segítségével összegyűjtötte egy-egy település jellegzetes ételét. A beérkezett fotókból és leírásokból plakátkiállítást rendeztek az iroda munkatársai a Nadányi Zoltán Művelődési Központban A mi receptünk címmel.

Az előadások után a résztvevők megtekinthették a Művelődési Központ épületét és kiállításait, köztük Bényi Árpád 1956-ról készített festményeit és a fennállásának 25 éves évfordulóját ünneplő Bihari Népművészeti Egyesület tárlatát.

Különleges színfoltja volt a rendezvénynek, hogy az érdeklődők ellátogathattak a Makk Károly filmrendező édesapjáról elnevezett Makk Kálmán moziba, ahol megtekinthettek egy filmhíradókból összeállított dokumentumfilmet Berettyóújfalu történetéről az 1920-as évektől napjainkig.

A gazdag programot egy fakultatív kirándulás zárta, amelynek keretében a herpályi apátsági templom romjait nézhették meg az érdeklődők a város határában. Az 1200-as évekből származó nemzetségi templom festői környezetében búcsúztak el egymástól a résztvevők.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.