A közösségszervezés szak népszerűsítése Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ 2020. január 22-én tartotta az évente szokásos nyílt napját. A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának munkatársai is részt vettek az eseményen, és tájékoztatták a leendő hallgatókat.

A szombathelyi egyetem januári nyílt napján a felsőoktatási továbbtanulás praktikus oldalán túl (állami ösztöndíjas képzések, költségtérítés, kollégium, átsorolás, stb.) speciális, már a szakokra közvetlenül felkészítő és kedvcsináló előadásokon is részt vehettek a továbbtanulni vágyók.

Egy ilyen, szűkebb körű előadáson Éles Krisztina megyei igazgató és Bognár Alexandra közművelődési referens a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai tevékenységét mutatta be, különös tekintettel a Vas Megyei Igazgatóság munkájára.

Mint a szakma képviselői, örömmel tapasztalták, hogy a tavalyi év óta nőtt az érdeklődés a közösségszervezés alapszak iránt. Több fiatal első helyen kívánja megjelölni továbbtanulási lehetőségként. Volt olyan fiatal felnőtt, aki hivatását látja megvalósulni a közművelődési szakterületen és mindenképp közösségszervezőként képzeli el magát.  Sőt, olyan diák is jelen volt, akinek édesanyja a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési szakember I. képzését végzi éppen, így ő is kedvet kapott a szakmához. A fórumon a Vas Megyei Igazgatóság mintaprogramjairól és önkéntes munkalehetőségekről is szó esett, melyet a Művelődési Intézet már hallgatóként is tud kínálni a fiatalok számára.

A szervezők arra is lehetőséget biztosítottak, hogy a rendezvényen a Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési szakmát népszerűsítse. A Művelődési Intézet pultjánál a közösségszervezés alapszakról tájékoztató dokumentumok, a Szín Közösségi Művelődés folyóirat, valamint más a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani tevékenységét bemutató anyagok kaptak helyet. A nyílt napra érkezők kíváncsian fogadták a szóbeli tájékoztatást és szívesen vittek a kiadványokból.

Szombathelyen jelenleg két szakirányt (humánfejlesztő, kulturális közösségszervező) választhatnak a leendő hallgatók. De ami a legfontosabb, a Vas Megyei Igazgatóság munkatársai mindent megtesznek azért, hogy megszerettessék a szakmát. Az idei évben szorosan együttműködve az egyetemmel, „pályaorientációs” programsorozatot szerveznek a hallgatók számára. Ezen túl pedig népszerűsítik a szakot a megye középiskoláiban, ahogy az elmúlt években is tették.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.