A közösségszervező szakot népszerűsítik a megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága február elején a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzős diákjainak két időpontban tartott részletes tájékoztatást a megújult közösségszervező szakról. Az előadás alkalmával az érdeklődők megismerkedtek ennek a változatos, sokszor nagy kihívást jelentő hivatásnak a lényegével, magában foglalt sokrétű feladataival, a marketingtől, a kommunikáción és protokoll ismereteken át a rendezvények előkészítéséig, lebonyolításáig.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok betekintést kaphattak a szakma nehézségeiről, szépségéről, a szakképzési lehetőségekről valamint a munkaerő-piacon való elhelyezkedési esélyekről. Fontos volt, egy olyan hiteles személy bevonása a tájékoztató napba, aki helyi, sokan ismerik és közel áll hozzá a közművelődés, kultúra világa.

Így köszöntötték meghívott vendégként a helyi Tiszaújvárosi Művelődési Központ igazgatóját, aki beszélt a felejthetetlen főiskolás évekről, személyes élményekről, a kezdeti népművelő időszakról, helyi sajátosságokról, a szakról, mint valódi hivatásról, az általa vezetett intézmény szakmai munkájáról, a partneri kapcsolatok kialakításáról azok ápolásáról valamint a közönség kulturális szokásairól, igényeiről.

A diákok érdeklődéssel figyelték a részletes élménydús előadást, majd ezt követően a Művelődési Intézet munkatársa ismertette a szakot, annak bejutási feltételeit. A tájékoztató végén a jelen lévők láthatták azt a hangulatébresztő kisfilmet, amely könnyed életérzéssel megfűszerezve szemléletesen mutatja be a képzést.

Az év hátralevő részében folyamatosan zajlik majd a szakma népszerűsítése a megye nagyobb városaiban Miskolcon, Edelényben, Sátoraljaújhelyen, Encsen, Ózdon és Szerencsen. Azok számára, pedig akik nagy érdeklődést tanúsítanak a közösségszervezés iránt egész évben lehetőségük lesz megye szerte a helyi kulturális intézmények szakmai tevékenységében önkéntesként részt venni.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.