A Kulturális alapellátás kiterjesztése – Közművelődési szakmai fórum Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ adott helyet 2017. november 28-án Heves megyében, a Kulturális alapellátás kiterjesztése című szakmai fórumnak. A közművelődéssel foglalkozó szakemberek, önkormányzatok, intézmények számára szervezett szakmai nap aktualitását azok a jogszabályi változások adták, melyek a következő évtizedek közösségi művelődését meghatározzák. A módosult CXL. törvény minden települési önkormányzat számára kötelezővé teszi a közösségi színtér fenntartását, közművelődési szakember alkalmazását és közművelődési alapszolgáltatások biztosítását.

A fontos témát érintő szakmai napon a megye minden térségéből, közel 70 fő regisztrált a rendezvényre. Kiss Renáta, az EKMK igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, aki a közművelődési szakemberek és munkatársak kultúraközvetítő szerepéről beszélt.

Ezt követően Halmai-Nagy Róbert, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Tevékenységek Osztályának vezetője részletesen ismertette a szaktörvény változásait, kihangsúlyozva mindazokat a teendőket, melyeket a települési önkormányzatoknak és az intézményeknek el kell végezniük. Arra is utalt, hogy minden segítséget megadnak a feladatellátók részére a Művelődési Intézet területi szakmai szolgáltatásain keresztül, vagy akár közvetlenül.

Ezt követően Kárpáti Árpád, a Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója beszélt mindazokról a szolgáltatásokról, melyeket a Művelődési Intézet nyújt annak érdekében, hogy a közösségi művelődés szervezetei, intézményei a jogszabályoknak megfelelően és a szakmai elvárásoknak is eleget téve végezzék tevékenységüket.

Végül Dr. Kelemen Éva, a Heves megyei iroda módszertani referense ismertette a megyei sajátosságokat és az iroda által végzett módszertani fejlesztő programokat. A szakmai nap egyes előadásai között az előadók megválaszolták az előzetesen írásban és a helyszínen feltett kérdéseket, amelyek elsősorban a szakemberek és az önkormányzatok finanszírozására irányultak.

A szakmai előadások után a 2014-ben alakult Andornaktályai Ifjú Citerások zenei műsora következett, akik bácskai és alföldi népdalcsokorral zárták le a fontos szakmai témát tárgyaló fórumot.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.