A Kulturális alapellátás kiterjesztése – Nógrád Megyei Közművelődési Szakmai Nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A salgótarjáni József Attila Művelődési Központ adott otthont a közművelődéssel foglalkozó szakemberek, önkormányzatok, intézmények számára szervezett Nógrád megyei szakmai napnak 2017. december 7-én.

 A szakmai fórum aktualitását azok a jogszabályi változások adták, melyek a közösségi művelődését meg fogják határozni a következő évtizedekben. A CXL. törvény módosítása minden települési önkormányzat számára kötelezővé teszi a közösségi színtér fenntartását, közművelődési szakember alkalmazását és a közművelődési alapszolgáltatások biztosítását, ami Nógrád megyében nagy előre lépést jelenthet, hiszen a legtöbb településen nincs közművelődési szakember.

A fontos témának köszönhetően 70 fő vett részt a szakmai rendezvényen képviselve a megye közművelődési intézményeit, közösségi színtereit, közművelődéssel foglalkozó civil szervezeteit és települési önkormányzatokat. A rendezvényt a salgótarjáni Doráti Kamarazenekar műsora nyitotta a Kodály-emlékév jegyében. Kodály Zoltán Epigrammák című művét illetve A csitári hegyek alatt kezdetű magyar népdalt hallhattuk előadásukban. Dániel Zoltán Salgótarján megyei jogú város alpolgármestere köszöntőjében az önkormányzat kultúratámogató tevékenységét, a város sokszínű közművelődési kínálatát, és az ott dolgozó szakemberek meghatározó szerepét emelte ki. Simon Lajos a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft ügyvezetője a közművelődési szakemberek és munkatársak kultúraközvetítő szerepéről beszélt köszöntőjében.

Ezt követően Kary József, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Tevékenységek Osztályának és az NMI Művelődési Intézet képviseletében ismertette a szaktörvény változásait, hangsúlyozva mindazokat a teendőket, melyeket a települési önkormányzatoknak és az intézményeknek el kell végezniük. Bemutatta a Művelődési Intézet szolgáltatásait, melyeket annak érdekében nyújt, hogy a feladatellátók és közösségi művelődés szervezetei, intézményei a jogszabályoknak és a szakmai elvárásoknak is eleget téve végezzék közművelődési tevékenységüket. Kiemelve, hogy a feladatellátók részére minden segítséget megadnak a Művelődési Intézet területi szakmai szolgáltatásain keresztül, vagy akár közvetlenül. Az előadás során nagy hangsúly helyeződött a szakemberképzésre, amely többlépcsős fejlesztést tesz lehetővé: a középfokú végzettségtől a felsőoktatásig kínál képzéseket a közművelődésben dolgozó kollégáknak. Az előadások zárásaként az előzetesen írásban és a helyszínen feltett kérdésekre is választ kaphattunk.

A szakmai nap zárásaként Máté Lászlóné a Nógrád megyei iroda módszertani referense mutatta be az iroda által 2017-ben végzett módszertani fejlesztő programokat és a megyei sajátosságokat. A szakmai napot a résztvevő szakemberek kötetlen beszélgetése zárta.

Szigeti Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.