A leendő Minősített Közművelődési Intézmény Cím pályázói találkoztak Tokajban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága szakmai műhelymunkát tartott 2019. március 18-án Tokajban, a Kulturális és Konferencia Központ Németi Ferenc Városi Könyvtárban, „A minőségi közművelődésért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” elnevezéssel. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben pályázatot hirdet a „Minősített Közművelődési Intézmény Cím” és „Közművelődési Minőség Díj elnyerésére”, amelynek célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre való ösztönzése és a minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése.

A megyei igazgatóság egyik fontos feladata a területi szintű alapszolgáltatások biztosítása mellett a közművelődési minőségfejlesztési rendszer kialakításának elősegítése azokban az intézményekben, ahol célul tűzték ki a pályázat benyújtását, továbbá az intézményvezetők tájékoztatása, részükre folyamatos módszertani segítségnyújtás. Ebben az évben a dokumentáció benyújtásának határideje 2019. március 27-e, éppen ezért a megyei kollégák a gyakorlatokra épített műhelymunkát az érdeklődőknek még időben szervezték.

Külön megtisztelő volt, hogy Posta György Tokaj város polgármestere elfogadta felkérést és köszöntötte a szakembereket. A helyi közművelődési dolgozók nevében Erdős József, a Kulturális és Konferencia Központ igazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Bemutatta a város kulturális intézményeit és azok működését.

Tóth Csaba a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője rátért a szakmai műhelymunka céljára, fontosságára. Bevezetőjében elmondta, hogy a közművelődés minőségbiztosítási rendszere megkívánja a szervezetektől a hatékony feladatellátás mellett azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a tevékenységekben részt vevők igényeit, mérjék az intézményhasználók elégedettségét. E célok elérését szolgálja ez a szakmai tapasztalatcsere, amelynek célközönsége a megye közművelődési intézményi vezetők, kollégák akiknek szándékukban áll benyújtani a pályázatot az év folyamán, vagy a közeljövőben. Kiemelte, hogy a „Minősített Közművelődési Intézmény Cím” a kiváló teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható, a „Közművelődési Minőség Díjra” pedig azok a szervezetek pályázhatnak, amelyek korábban már elnyerték a Minősített Közművelődési Intézmény címet.

Török Gabriella Rita a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatóságának hálózati vezetője előadásában beszélt a minőségi elvárásokról, a minőségfejlesztésről, a pályázati folyamatról, a jelentkezés feltételeiről, a pályázati dokumentumok letöltéséről.

Őt követte Mátyás Zoltán a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának gyakorlati bemutatója, aki megosztotta eddigi pozitív és negatív tapasztalatait egyaránt. Bemutatta a saját intézményük dokumentumait, részletesen kitért a minősített közművelődési intézmény feladataira, lehetőségeire. Kiemelte a feladatellátás során a pontosság, de legfőképpen az elhivatottság szükségességét.

A helyi kulturális nyári kínálatot, Tokaj város kulturális örökségeit, a Paulay Ede Színház festmény kiállítását Fintor Gábor, a tokaji Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatója mutatta be.

Zárásként a Tokaji Múzeum és Világörökségi Bormúzeum interaktív látogatására került sor Nagyné Bősze Katalin igazgató vezetésével. A rendezvényen résztvevő szakemberek tartalmas, részletes és hasznos ismeretekkel lettek gazdagabbak. Remélhetőleg ez a műhelymunka nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen pályázzanak a „Minősített Intézmény Címre”, gazdagítva ezzel az eddigi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közművelődési intézmények számát.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.