A Magház-Színkör készül a települési bemutatóra, avagy a Karácsonyi ének Magyaralmáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

2017-ben Fejér megyében Magyaralmás kapott lehetőséget a III. Pajtaszínházi programba való bekapcsolódásra, ahol augusztus vége óta Tóth Ferencné, Manyika helyi csoportvezető lelkes vezényletével és Kozáry Ferenc színművész, a Magyar Teátrumi Társaság által biztosított mentor fáradhatatlan segítségével próbál a vegyes korosztályú, Magház-Színkör nevet választó társulat.

Magyaralmás Fejér megyében a Móri járás 1546 fős települése. A faluban 2007-ig működött színjátszó kör, rendszeres fellépésekkel, hiányát jelenleg is érzi a település. A helyi művelődésszervező a polgármester asszonnyal összhangban jelentkezett a „Pajtaszínház” Közösségfejlesztés az amatőr színjátszás újraélesztésével a kistelepüléseken című projektre, sőt a polgármester asszony végül a színkör tagja lett, szerepet kapva az előadásban.

A darabválasztást meghatározta, hogy a települési bemutatót az adventi időszakra tervezték, így esett a választás Dickens Karácsonyi énekére, melyet Mócsáné Nagy Ágnes feldolgozásában visznek színpadra. A véletlenek összjátékának tekinthető, egyben a próbák érdekességét adja, hogy a Teátrumi Társaság által biztosított mentor, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze ebben az időszakban készül az Isten pénze című musical bemutatójára, melyben Scrooge szerepét játssza.

A helyi csoportvezető, Manyika szívvel-lélekkel fogja össze társulatát szeptember elejétől, amióta rendszeresen folynak a próbák. A társulat tagjai között minden korosztály képviselteti magát, a kisiskolásoktól a nyugdíjas korosztályig. A projektben megvalósul a generációs szakadékok csökkentése, a különböző nemzedékek jobb megértése egymás iránt. A társulat minden tagja lelkesen készül, próbál, hogy advent harmadik vasárnapján, a december 17-i települési bemutatón minden tökéletes legyen.

Fotók: Kondákor László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.