A magyar kultúra napja a Medvehagyma Házban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség, és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 2020. január 23-án Orfűn, az Ökoturisztikai Látogatóközpontban tartotta a magyar kultúra napja baranyai ünnepét. Immáron 30. alkalommal, minden évben más-más helyszínen köszöntik a megye kulturális életének szereplőit.

Elsőként Orfű polgármestere, Füziné Kajdy Zita köszöntötte a megjelenteket és mesélt röviden a vendéglátó településről. Majd Dr. Bokor Béla a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség alelnöke, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumi elnöke mondta el gondolatait. Beszédében kiemelte az ünnepek és az ünneplés fontosságát, köszönetet mondott a kultúra és a közművelődés megannyi területén dolgozó intézmények, szervezetek és dolgozók munkájáért.

Ezután a Hetényi Hagyományőrző Egyesület műsora következett. A több generációt felvonultató néptáncegyüttes hetényi táncokat mutatott be, rézfúvós zenekaruk kísérte őket.

Az ünnepség második felében díjátadások következtek. A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség által adományozott nívódíjakat Dr. Zeller Gyula elnök, és Dr. Bokor Béla alelnök adta át. Közösségi, művelődési kategóriában a Szövetség Nívódíjjal ismerte el az Orfűi Társaskör Egyesület 20 éves tevékenységét. A díjat Dr. Harmat Béla, az egyesület vezetője vette át. A Művészeti Nívódíjat kimagasló művészeti tevékenységéért ítélte oda a szövetség a Hosszúhetényi Hagyományőrző Egyesületnek, melyet Papp János, az egyesület elnöke vett át. A következő nívódíjat közösségi művelődés kategóriában a Pécsi Magyar-Finn Társaságnak adományozta a Szövetség, melyet Anja Haaparanta, a társaság elnöke vett át. Művészeti tevékenységéért a Boja Zenekar kapott nívódíjat. Vezetőjük, Büki Richárd szerzőtársával, Martos Csongorral együtt vette át a díjat. Ezután az első világháború 100 éves évfordulójára készített zenei anyagukból adtak elő katonadal-feldolgozásokat.

A továbbiakban hagyományosan köszöntötték a több évtizeden keresztül dolgozó pályatársakat. A Szövetség elismerő oklevelet adományozott Nádor Rudolfné részére 80. születésnapja alkalmából, több évtizedes magas színvonalú pedagógia, közéleti és kultúra közvetítő tevékenységéért. Szintén elismerő oklevelet adományozott a szövetség Molnár Géza részére 70. születésnapja alkalmából, több évtizedes közművelődési, közösségi és kultúra közvetítő tevékenységéért. A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közös elismerő oklevelet adományozott Szondi Imre részére 80. születésnapja alkalmából, több évtizedes magas színvonalú vizuális kultúrát közvetítő és helytörténeti kutató munkájáért. Elismerő oklevelet a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség Vikár Csabának adott át a busó szellemi kulturális örökség megőrzéséért, éltetéséért végzett, nemzetközi szinten kimagasló munkájáért.

A Pécs-Baranyai Kórus- és Zenekari Szövetség díszoklevelet adományozott Kotáncziné Vajda Ildikónak, aki a Pécs-Baranyai Kórus- és Zenekari Szövetség, valamint a Baranyai Kodály Társaság tagja.

A Magyar Népművelők Egyesülete Baranya Megyei Szervezete minden évben a magyar kultúra napján – a baranyai kultúra jeles személyiségéről elnevezett – Lemle Géza-díjjal ismeri el tagjai kiemelkedő közművelődési, közösségszervezői, az egyesületben végzett aktív tevékenységét. A díjat évenként egy fő kaphatja meg. Az egyesület elnöksége 2020. évben az egyesület Lemle Géza-díját Dr. Harmat Bélának, az Orfűi Társaskör Egyesület alapítójának, Orfű korábbi címzetes főjegyzőjének, nyugalmazott alpolgármesterének, az egyesület tagjának adományozta.

Dr. Harmat Béla beszédében mesélt személyes élményeiről Lemle Gézával, akinek fiával osztálytársak voltak. Lemle Zoltánt az ünnepség díszvendégeként köszöntötte. Csorba Győző, Inkább a válasz /Lemle Géza szellemének/ című versének részletével köszönte meg a díjat, amely akár mottója is lehetett volna az ünnepségnek.

„Ki erejénél többre képes,
többet ad, mint amije van,
árnyaiból mások számára fény lesz,
fázásaiból tűz, aki olyan,
mint te voltál: nyugton hagyhatja abba:
fala élőként sarjad magasabbra.”

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.