A magyar kultúra napja Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Vas megye 216 településéből 29-ben tartottak megemlékezést a magyar kultúra napján. 7 községben első alkalommal került sor közösségi programra, amely a kulturális közfoglalkoztatottak agilis szervezőmunkáját dicséri. Leggyakrabban a versek és népdalok köré szerveződött a program, de néhány különlegesebb eseményre is sor került.

A szervezők a magyar kultúra, ill. azon belül a Himnusz születési körülményeinek megismertetését, a nemzeti tudat erősítését, a hagyományok ápolását tűzték ki célul. Fontosnak tartották még az ünneplés közösségiesítését és a figyelem ráirányítását a művészetek követésére. Több esetben polgármesteri köszöntőre, koszorúzásra, díjátadásra került sor, de néhány település esetében a kultúra több ága (népdal, irodalom, képzőművészet) is képviseltette magát. A közfoglalkoztatottak a programok előkészítésében, meghirdetésében éppúgy segítettek, mint a lebonyolításban és a dokumentálásban. Több esetben pedig önkéntesek bevonására is sor került.

Rumban a magyar kultúra napjára időzítették a Rumi Rajki István Napok megnyitását. Ennek keretében fellépett a Rumi Rajki István Általános Iskola irodalmi csoportja, a Plectrum gitárklub, Németh Tamás (a Győri Filharmonikus Zenekar fúvósa) és családi zenekara. Az iskolában pedig gyurmázással egybekötött rajzversenyre és Stekovics Baráth Irén rajzaiból, illusztrációiból „Változó Világ” címmel egy kiállítás megnyitására került sor. A szomszédos Zsennyén Rumi Rajki István emlékkiállítás nyílt. Vasszécsenyben a Rozmaring Asszonykórus vasi népdalokat adott elő, majd Szkok Iván festőművész interaktív előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Változatos programokra került sor Táplánszentkereszten is. Az itteni megemlékezés keretében az ünnep eredetéről ejtettek szót, majd a résztvevők megtekintették a helyi kiállításokat (helytörténeti gyűjtemény, Forrai Katalin Emlékmúzeum és a természettudományi kiállítás). Ezt követően a könyvtárban magyar filmek megtekintésére nyílt lehetőség. A délután a helyi civil szervezetek vezetőinek műhelymunkájában csúcsosodott ki, melynek során a résztvevők a község 2018. évi kulturális programjairól egyeztettek.

Csöngén a magyar kultúra napján, január 22-én emlékeznek Weöres Sándor halálának évfordulójára is. A megemlékezés keretében az itt született költő nevét viselő óvoda Bóbita csoportjának részvételével tartottak ünnepséget, egyúttal koszorút helyeztek el a Weöres Sándor-Károlyi Amy emlékháznál.

Káldon a 3. alkalommal megrendezett Napraforgós Kultúrest keretében többféle programon (emlékkiállítás, színdarab, koncert) vehettek részt az érdeklődők, akik mintegy 200-an voltak. Csehimindszenten kultúra napi kvízjátékot, Oszkón vetélkedőt tartottak, Szattán pedig retró filmvetítéssel ünnepeltek.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.