A magyar kultúra napját ünnepelték Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet által generált és támogatott közösségi kezdeményezések érett gyümölcsei is méltó helyet kaptak a megyei, városi, községi kulturális programkínálatban a magyar kultúra napja alkalmából, a nemzeti összetartó erő legszebb ünnepén, Himnuszunk megszületésének napján.

Január közepén szinte egy hétig ünnepelt Vas megye. Ünnepelte közösségeit, ünnepelte mindazokat, akik a legkisebb településeken, a hátrányos helyzetben élők között is helyt állnak, mosolyt csalnak azok arcára, akiknek örömöt és reményt jelentenek az együtt, közösségben megélt szép pillanatok.

A közösségért vállalt kiemelkedő tevékenységét ismerte el 2019. január 19-én Répcelakon immár 25. alkalommal a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület a Közösségi Kultúráért Díjak átadásával. A kitüntetettek között közművelődési szakemberek, polgármesterek, intézmény-, és civil szervezet vezetők és amatőr művészek is szerepeltek. Bár más-más területet képviseltek, jó példájuk azért lelkesítő, mert a magyar kultúráért, a helyi értékekért, a közművelődésért, a másik emberért önzetlenül és önkéntesen tesznek.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának munkatársai 2019. január 20-án Csepregen ünnepeltek együtt a város civil szervezeteivel, akik minden korosztályt felvonultató ünnepi műsorral örvendeztették meg a lakosságot. A közönség nagy érdeklődéssel fogadta a település debütáló bábcsoportjának, a Csepregi Fabatkák fiataljainak előadását. Híre ment ugyanis, hogy sokkal többet ér a gyermekek által bemutatott teremtéstörténet egy fabatkánál, hiszen még a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett „Bűvös Bábos” program szolnoki szemléjén is sikert arattak.

Az AGORA – Szombathelyi Kulturális Központ által szervezett gálaműsorban 2019. január 22-én helyet kapott a „135+1 – A jövő zenéje” című a Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott program felhívására létrejött produkció is, amellyel a fogyatékkal élők Alternatív Képszínháza melengette meg a résztvevők szívét.

2019. január 27-én pedig Budapestre utazott közel száz fő, hogy 12 bátor vassurányinak tapsoljon „A kód” című érzelmeket, személyiségeket megfejtő vidám darab IV. Pajtaszínházi Szemlén való bemutatóján. A tavaly ősszel alakult közösség megilletődöttségét csak fokozta, hogy a szemle közönsége az előadás végén felcsendülő éneket – az álmokról és a játék öröméről – a Pajtaszínház program dalává választotta.

A Minősített Közművelődési Intézmény Címmel a legszebb elismerést is elhozta Budapestről a magyar kultúra napján két Vas megyei közművelődési intézmény – a Körmendi Kulturális Központ és a Nagy Gáspár Kulturális Központ. Az elismerés a minőségfejlesztésbe vetett rendíthetetlen hit eredménye. És azt, hogy Vas megye mennyire élen jár nemzeti kulturális értékeink megőrzésében, átadásában, élővé tételében és éltetésében, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2019-ben a megye első embere Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesült.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.