A minőségi közművelődésért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága  2019. március 18-án, 10 órától 14 óráig közművelődési szakmai továbbképzést tart Tokajban a Németi Ferenc Kulturális és Konferencia Központban, „A minőségi Közművelődésért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” címmel.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben pályázatot hirdet a „Minősített Közművelődési Intézmény Címre” és „Közművelődési Minőség Díjra”. A pályázat célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése. A megyei igazgatóság kiemelt feladata a területi szintű szakmai szolgáltatás által a közművelődési minőségfejlesztési rendszer működésének segítése, a kulturális alapellátás kiterjesztése, a kulturális közszolgáltatások és a közművelődési alapszolgáltatások területi egyenlőtlenségeinek felszámolása. Ennek érdekében a kulturális törvény, közművelődésről szóló része meghatározza az intézmények működtetésének és a közszolgáltatások megszervezésének szakmai és személyi követelményrendszerét. A közművelődés minőségbiztosítási rendszere megkívánja a szervezetektől a hatékony feladatellátás mellett azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a tevékenységekben résztvevők igényeit, mérjék az intézményhasználók elégedettségét. E célok elérését szolgálja a szakmai továbbképzés, amelynek célközönségét adja a megyében működő közművelődési intézmények vezetői, akiknek rövid vagy középtávú terve közt szerepel minősülni.  A „Minősített Közművelődési Intézmény Cím” a kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható. A „Közművelődési Minőség Díjra” pedig azok a szervezetek pályázhatnak, amelyek korábban már elnyerték a Minősített Közművelődési Intézmény címet.

A szakmai napot Tóth Csaba a Nemzeti Művelődéi Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője nyitja meg. Külön megtiszteltetés, hogy Posta György, Tokaj város polgármestere is tiszteletét teszi a rendezvényen. A helyi kulturális élet képviseletében Erdős József a Kulturális és Konferencia Központ igazgatója köszönti a megjelent szakembereket.

Török Gabriella Rita a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatóság Hálózati Központjának vezetője ad ismertetőt a minőségi elvárásokról, a minőségfejlesztésről, a pályázati folyamatról, a jelentkezés feltételeiről, a pályázati dokumentumok letöltéséről, határidőkről. Előadásának címe: „A minőségfejlesztés szerepe a közművelődésben”.

Mátyás Zoltán a Tiszaújvárosi Derkovits Művelődési Központ igazgatója, mint minősített közművelődési intézmény vezetője megosztja gyakorlati tapasztalatait a témával kapcsolatban. Az előadások után kérdések felvetésére is lehetőség lesz.

A szakmai program után, kikapcsolódásként a résztvevők megtekintik Tokaj város kulturális örökségeit Fintor Gábor, a Tokaj Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatójának kalauzolásával, majd a Tokaji Múzeum és Világörökségi Bormúzeum látogatására kerül sor Nagyné Bősze Katalin igazgató vezetésével.

Meghívó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.