A múlt szakmáinak felidézése Rábapatonán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet belső képzést indított a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére. Győr-Moson-Sopron megyében 2018. május 15–17-én, Rábapatonán a Művelődési Házban került megrendezésre a népi kézműves program.

Az első nap Kiss Ágota gyöngyfűző érdekes előadásával kezdődött. A jelenlévők megtudták, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a gyöngyfűzésnek, a Sárközben a legnagyobb. Leggyakrabban a néptáncosoknak készítenek nyakláncokat, hazánkban alapvető viselet a kaláris. Egy nyaklánc fűzését tanulhatták meg a résztvevők. A nap végére mindenkinek sikerült elkészítenie a saját nyakláncát.

A második nap Káldi Károly helyi fazekas mester bevezette a résztvevőket az agyagművészet világába. Elmesélte, hogy az agyag felhasználása ősidők óta ismert, a magyar fazekasság a középkorban alakult ki. A legközelebbi fazekas központ a Rábaközben található Dör községben. A nap első fele az agyag megismerésével telt, mint anyaggal, majd különböző tárgyak készültek, végezetül pedig műhelylátogatásra került sor.

Az utolsó nap Téri Décsei Julianna szövés alapismereteinek bemutatójával zárult. A jelenlévők megismerhették a különböző szövési technikákat, és megannyi esztétikus remekmű készült. Elmondható, hogy tartalmasan telt el mindhárom nap, sok tapasztalattal és élménnyel térhettek haza a résztvevők. Az elsajátított ismereteket munkájuk során a későbbiekben is kamatoztathatják.

Keller-Németh Henrietta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.