A Nemzeti Színház deszkáin az apátfalvi Pódium Színpad Társulata

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

2018. január 27-28-án tartották a Nemzeti Színházban az idei, immáron III. Pajtaszínházi Szemlét. Ebben az évben az ország újabb 19 településéről (Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyaralmás, Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Milejszeg) érkeztek a fellépő csoportok a rangos, fővárosi színpadra.

Az apátfalviak élményeiről a színjátszó csoport vezetője, Monoki Mariann számolt be:

2017 áprilisában kaptunk felkérést az NMI Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájától a III. Pajtaszínházi Szemlére. Megtiszteltetésnek éreztük a felkérést, és reméljük, hogy az ötéves közös munkánk eredményeként kaptuk azt a szép feladatot, hogy Csongrád megyét képviselve vigyük Apátfalva nevét, hírét a budapesti Nemzeti Színházba. Nagy örömmel kezdtünk hozzá a pajtaszínházi feladatainknak, amely nagy kihívást jelentett számunkra.

A Pajtaszínházi programban, egy-egy színészt „rendelnek” a csoportok mellé mentornak, rendezőnek, segítve a szakmai munkát. Mi Gömöri Krisztiánt, a Szegedi Nemzeti Színház színészét kaptuk mentorul, akinek néhány hónapra örömmel adtam „kölcsön” a csoportot, hogy színpadra vigye az általam választott színdarabot, Gárdonyi: A bor című darabját. Személyében olyan mentort kaptunk, akinek tapasztalt színészi és rendezői munkája minket is komoly feladatra és igazi színészi tevékenységre sarkallt. Gárdonyi színműve igen komoly feladatot jelentett mindannyiunknak! Három évvel ezelőtt már terveztük ennek a darabnak a bemutatását, azonban akkor nem sikerült ezt megvalósítanunk. A nemzeti színházi fellépés lehetőséget adott arra, hogy méltó közegbe kerüljön a színdarab.

A budapesti fellépés előtt nem kis izgalommal készültünk az apátfalvi nyilvános főpróbára. 6 óra előtt 10 perccel már kevésnek bizonyult a 160 szék, így még közel 60 pótszékekkel kellett kiegészíteni a meglévőket, hogy a közönségünk elférjen. A helyi érdeklődőkön kívül Szegedről, Csanádpalotáról, Magyarcsanádról érkeztek vendégek, valamint Nagylak polgármestere és kedves felesége is megtisztelte jelenlétével az előadást. A sikeres bemutatót követően meghatódottan fogadtuk Szekeres Ferenc polgármester úr és Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester asszony köszöntő szavait. Sok-sok gratulációt kaptunk a közönségtől is, akik megfogalmazták, hogy igazi színházi élményben volt részük! Ebben a felfokozott lelkiállapotban indultunk el Budapestre, január 28-a kora reggelén.

sdr

Megérkezésünk után szemrevételeztük a jókora színpadot, és közösen átbeszéltük, ki hogyan és honnan fog érkezni az előadás folyamán. Mire felfoghattuk volna, hogy pontosan mi is történik velünk, már minket szólítottak az előadás bemutatására a Gobbi Hilda színpadra. Nagyszerűen teljesített minden szereplő, amelyet a budapesti közönség is vastapssal jutalmazott. Az öt hónapi próbafolyamat alatt közösen tanultunk, nevettünk, néha sírtunk, olykor mérgelődtünk, de mára bevallhatjuk: MEGÉRTE!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.