A népi gyógymódok közösségépítő ereje

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2019. május 15-én második alkalommal találkoztak az élethosszig tartó tanulást nyújtó projekt keretében a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai és a kustánszegi népi gyógyászat iránt érdeklődő lakosok.

A hagyományos gyógymódok és gyógyítók a történelem során meghatározó szerepet játszottak az egyes vidékek, tájegységek lakóinak életében. A falusi emberek gyógynövényeket gyűjtöttek, feldolgozták azokat és gyógyítási módszereket tanultak meg őseiktől. A mai rohanó világban ezeket az ismereteket a fiatalok már nem használják, vagy nem tanulták meg szüleiktől, nagyszüleiktől. A Zala megyei igazgatóság a második találkozási alkalmat e témák köré építette.

Felkérték a település házi orvosát Dr. Varga Ildikót és asszisztensét Luczi Máriát, hogy az „ötórai tea” elnevezésű tudásmegosztó napon vegyenek részt és szakismeretükkel cáfolják vagy támogassák a népi gyógymódok szerepét a házi patikákban, a családok életében. Véleményükkel, részvételükkel segítették élővé tenni a faluban a közösségi életet. Bécs Tiborné polgármester asszony köszöntője után Farkas Ildikó módszertani referens a mindennapokban használt gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteket mutatta be, majd a gyógynövények felhasználásával összefüggő beszélgetést kezdeményezett. A diskurzusba a résztvevők, a doktornő és az asszisztensnő is aktívan bekapcsolódott.

Az időskorúak elmondták saját élményeiket, tapasztalataikat a népi gyógymóddal és a gyógynövényekkel kapcsolatban közben Dr. Varga Ildikó ismertette az orvostudományban fellelhető szerepüket. A megjelent fiatalok nagy érdeklődést mutattak a téma iránt, kérdezték az előadót, a doktornőt valamint a tapasztalt asszonyokat egy-egy gyógynövényről, gyógymódról.

A délután további részében a módszertani referens könnyen összetéveszthető gyógynövény és növény párokat mutatott, gyógynövény tájékozottsági játékot vezetett. Az idősebb asszonyok is nagy figyelemmel kísérték az összetéveszthető növények fotóit, a véleményüket nem rejtették véka alá. Jó hangulat és nyüzsgő játék alakult percek alatt.

Az estébe nyúló alkalmon gyógynövényes forrázatokat, kivonatokat, lekvárokat, ételeket kóstolhattak a résztvevők.

A kóstolás közben cselekvési tervet beszéltek meg a jelenlévők a témakörhöz kapcsolódva.

Körvonalazódott a közösségi gyógynövényes sziklakert létrehozása az orvosi rendelő előtt, továbbá gyógynövény album létrehozása is felkerült a „bakancslistára”, melyet a polgármester asszony is lelkesen támogatott.

Farkas Ildikó
Fotó: Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.