A népi kismesterségek jegyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület által újabb ismereteket sajátíthattak el a közösségi munkások és koordinátorok a novemberben megrendezett „Népi kézműves” képzésen, amelynek helyszíne Debrecenben a Kézművesek Házában volt.

A négynapos gyakorlati és elméleti oktatáson betekintést nyerhettek a gyöngyfűzés, a nemezelés, a mézeskalács készítés és a kosárfonás rejtelmeibe. Olyan híres népi iparművészek osztották meg tudásukat és tapasztalataikat, mint Dr. Csapóné Riskó Tünde gyöngyfűző, Dobosné Hajdú Anikó népi játszóházi foglalkozásvezető, népi kismesterség oktató, Radics László mézeskalács készítő népi iparművész, és Baji Imre kosárfonó népi iparművész és az egyesület részéről Hubert Erzsébet elnök, aki készséggel állt rendelkezésre a képzés alatt.

Az egyes mesterségekre csupán egy-egy nap jutott, de ez elegendő volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést a népi kultúra, a népi mesterségek ismerete iránt, és arra is, hogy mindezeket eljuttassák és továbbadják a közösségek számára.

A NMI Művelődési Intézet Kulturális Közfoglalkoztatási Programjának tagjai ezzel a megszerzett tudással is segíteni tudják a partnerszervezetek rendezvényeit, hiszen egy népi játszóházi, vagy népi kézműves foglakozás bármely programhoz társítható, legyen az ünnepkörhöz kapcsolódó program, falunap vagy csupán egy délutáni foglalkozás a gyerekeknek.

Számtalan olyan népi kismesterség van még a magyar kultúra és a hagyományőrzés területén, amibe érdemes lenne belelátni, megismerni, és azokat megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, fenntartatni velük ezek művelését.

Nem minden esetben van lehetőség szakemberektől tanulni, ezért a résztvevők a csoporttársaikkal együtt megfogalmaztak egy olyan kezdeményezést, mely alapján összefognak, és felmérik a munkatársak között, ki az, aki ismer és alkalmaz a munkaterületén bármiféle kézműves programot, és később szakmai nap keretében megosztja a hallottakat.

A résztvevők bíznak benne, hogy társakra találnak a kezdeményezéssel, hiszen ezáltal tanulhatnak egymástól, és a tanultakat hasznos időtöltés keretében továbbadva, átörökíthetik az utókor számára.

Szilasi Zsanett Ildikó
Fotó: Enyediné Sándorné és Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.