A néptánc életforma, életcél, életöröm

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Szombathelyen találkoztak a „Minőség és Hagyomány – Értékké váló közösségek” műhelysorozat régi és új tagjai 2019. november 6-án. Ez alkalommal a néptánc igaz szerelmese és a közösség valódi szolgálója, Korbacsics Tibor vállalta a kerekasztal-beszélgetés szószólójának szerepét.

A Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes vezetőjének neve összeforrt Vas megyében az újabb és újabb néptáncos generációk kinevelésével. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett közművelődési szakember Körmenden és a Körmend környéki kistelepüléseken egy olyan értékrendet plántált a fiatalokba, amely egész életükön át elkísérve őket iránytűt adott kezükbe a helyes döntések meghozatalához.

A hagyományőrző közösségek értékalapú fejlődését szolgáló műhelyek által körbejárt témákat két újabb kérdéskörrel gyarapította: „a helyi hagyományok és helyi gyűjtések közösségformáló és megtartó ereje”; valamint a „színpadi megjelenés, protokoll – alázat és méltóság népviseletben” témakörök messzire vitték a tartalmas és hasznos beszélgetést.

A műhely végén bemutatott „Táncból katedrálist” című film is többes üzenetet hordozott a vasi néptánccsoportok, népdalkörök és népzenei közösségek, valamint a közművelődési szakemberek számára. Bemutat egy közösséget, amely ötven éve épül és építi tagjai lelkét. Bemutat sok olyan ötletet, amely által egy kisváros nevét messzi földeken is megismerik. Ismertet egy „brand”-et, amelyhez a fiataloknak nem „ciki”, hanem egyenesen „menő” csatlakozni, amit ők maguk hoztak létre azzal, hogy a minőséget és egymás szeretetét mindenek fölé helyezték. A táncot a lelkük ropja a színpadon.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.