A néptánc, mint közösségformáló erő

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A táncház közösségépítő erejéről is szó volt 2019. augusztus 23-án Cibakházán, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága szervezésében megvalósuló népművészeti előadás-sorozat második állomásán.

A rendezvényt fogadó Nagyközségi Művelődési Ház vezetője, Molnárné Fekete Irén köszöntötte az előadás közönségét. Örömmel fogadta a néptáncról szóló ismeretterjesztő programot, annál is inkább, mert a nagyközségben a legfiatalabbaktól a felnőtt korosztályig lelkes néptánccsoportokat működtet a három éve alakult Tisza Gyöngye Néptánc Egyesület. Kiemelte, hogy a néptánccsoportban generációk találkoznak, a közösségben észrevétlenül öröklődnek a tánctudás mellett a sok évtizedes hagyományok is.

Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet közművelődési referense előadásában a Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóság által nyújtott szakmai segítségekre, mentorálásra, konzultációkra hívta fel a figyelmet. Részletesen beszélt az NKA legaktuálisabb pályázati felhívásáról, a szeptember 2-ig beadható Halmos Béla programról, valamint a Csóri Sándor programról. Egy különleges filmet hozott előadása végére, az 1972-es – épp Halmos Béla által elindított – legelső táncházba pillanthattak be a jelen lévők.

Szilágyi Erik a Szentmiklós Néptáncegyüttes táncpedagógusa, az Ezerjó Néptánc Egyesület elnöke először a megyei néptáncos közösségeket mutatta be. A jász, kun valamint Szolnok környéki néptánccsoportok után saját tapasztalataival mutatta be, hogy Törökszentmiklóson hogyan építik a néptáncos közösséget. Az előadásban kitért a természet körforgására, a „népi időszámításra”, a jeles napokra. Külön példákat hozott a népéletből átvett és ma is tartalommal bíró hagyományok ápolására: disznótorok, húsvéti locsolkodás…

A program különlegessége volt, hogy az előadás zárásaként Balla Tibor népművész tekerőlanton játszott, majd színpadra lépett a Tisza Gyöngye Néptánc Csoport Pántlika együttese. A „kicsik” után az estet a felnőtt tánccsoport fergeteges csárdása zárta.

 

 

Ondok Katalin

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.