A rajz és festészet ünnepe Szoboszlón

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár rajz- és festőköre Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb múlttal rendelkező amatőr képzőművészeti közössége, amely több évtizede folyamatosan működik. Az intézmény két éve történt felújítása során is figyelembe vették ezt a hagyományt, és a kör jól felszerelt alkotóműhelyt vehetett birtokba a felújítást követően.

Új irányt és lendületet kapott a közösség, amikor szakmai vezetését Komiszár János festőművész vette át: az ábrázolás mellett a kifejezés kapott nagyobb szerepet a tagok alkotásain és egy gazdag kolorittal, tematikával és technikai eszköztárral dolgozó közösség alakult ki.

A tárlatot 2019. május 3-án, pénteken, 17.00 órakor nagy érdeklődés közepette Angyal László, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei igazgatója nyitotta meg, kiemelve a közművelődési intézmények jelentőségét a tehetséggondozásban és az amatőr művészeti közösségek szerepét a helyi közösségépítésben. Majd művészettörténet párhuzamok felhasználásával mutatta be az alkotókör kiállításának erényeit, jelentőségét és elemezte a műalkotásokat a nagyközönség számára.

Több, mint száz alkotás került a paravánokra. A festőkör művészeti vezetője Komiszár János Csokonai- és Holló László-díjas festőművész. A festőkör tagjai: Csontos Erika, Dániel Józsefné, Farkas-Szabó Éva, Kovács Istvánné, Kövesi Magdolna, Mecseri Erzsébet, Sáriné Pócsik Valéria, Sándor Eszter, valamint Jeges Sándor.

A kiállítás május 25-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében: hétfőtől péntekig 8.00 és 20.00 óra, szombaton 8.00 és 13.00 óra között

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.