A szakma népszerűsítése Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának munkatársai januárban öt Heves megyei középiskolába látogattak el, hogy a 11. és 12. évfolyamos diákok körében népszerűsítsék a felsőoktatásban 2017 óta választható Közösségszervezés szakot.

A középiskolákban közösségépítő játékokkal, egy-egy előadás megtartásával, valamint egy a szakot népszerűsítő promóciós kisfilm vetítésével kaptak tájékoztatást a szak jellemzőiről, a képzési helyszínekről a szakma hosszú távú lehetőségeiről a közösségszervezés iránt érdeklődő leendő hallgatók.

A megyei igazgatóság munkatársai az Eszterházy Károly Egyetem januári nyílt napján is képviseltették magukat. Az egyetem is fontosnak tartja, hogy a Közösségszervezés szakról minél több leendő hallgató értesüljön. Az egyetem decemberi és januári nyílt napján az Andragógiai és Közművelődési Tanszék bemutatkozó előadására közel 60 érdeklődő látogatott el. Dr. habil. Simándi Szilvia tanszékvezető ismertette a Közösségszervezés alapszak és a Közösségi művelődés tanárszak felépítését és a bennük rejlő lehetőségeket. A szak promotálása érdekében az egyetem jelenlegi hallgatói volt középiskolájukba is ellátogattak, hogy egykori iskolájukban saját élményeik alapján népszerűsítsék, és a köztudatba emeljék a területhez kötődő új szakokat.

A pályaválasztás előtt álló középiskolások körében lényeges a Közösségszervezés szak népszerűsítése, mivel a közművelődésben releváns szakok változásai, valamint megszűnései, illetve a pályaelhagyások a szakmában szakemberhiányt okoztak. Az 1997. évi CXL. törvény előírja, hogy minden településen, illetve közművelődési intézményben kötelező minimum egy fő közművelődési szakembert alkalmazni. A 2017 szeptemberében elindult Közösségszervező BA szak még nem épült be kellőképpen a köztudatba, így annak népszerűsítése az első lépcsőfok lehet ahhoz, hogy az elkövetkezendő években megfelelő létszámú és tudású szakembert képezzenek ki az egyetemek.

Hacsavecz Éva, Dr. Oszlánczi Tímea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.