A szili tájház több mint épület

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A „Kézbe adott népi hétköznapok” című programsorozat második alkalmára 2017. november 28-án került sor Szil községben az önkormányzat, a község értékeinek gyarapításáért tenni akaró helyiek és az NMI Művelődési Intézet szervezésében.

A sziliek számára fontos, hogy a tájház ne csak egy épület legyen a falu közepén, hanem egy híd, mely összeköt korszakokat, embereket, generációkat. Egy közösségi színtér, az itt lakók identitásának lenyomata, egy közösségi összetartó erő.

A rendezvény első felében a résztvevők megtekinthettek egy fotókiállítást a tájház létrejöttének kezdetétől a napjainkig eltelt időszakról, valamint megnézhették a tájházban még kiállításra nem került tárgyakat, fafaragásokat. A kézműves programokon az érdeklődők részére rábaközi hímzés tanulására, rongybabakészítésre és ostorkészítésre volt lehetőség, illetve a táncházban rábaközi táncok lépéseit tanulhatták meg.

A program második részében, a fórumon Hutflesz Mihály vidékfejlesztő szakember vezetésével a résztvevők arról beszélgettek, hogy a közösségi alapon történő értékfeltárás, a helyi értékek, hogyan tudnak hozzájárulni a település kulturális alapú gazdasági fejlődéséhez.

A helytörténeti gyűjtemények, mint helyi erőforrások hasznosításáról Árvai Eszter beszélt. Jó gyakorlatként bemutatta a 2017-ben átadásra került, szintén a Rábaközben található kisfaludi tájház létrejöttének folyamatát.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.