A színjátszók folytatják

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt keretében kibővült taglétszámmal egyre erősödő közösséggel folytatódik Fejér megyében a színjátszókör vezetők, tagok és a színjátszás iránt érdeklődők számára szervezett szakmai műhelysorozat. A program szakmai vezetője Kozáry Ferenc, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze a tőle megszokott lendülettel és sokszínű módszerekkel, technikákkal, izgalmas feladatokkal tölti meg ezeket a műhelyalkalmakat.

A foglalkozások során a résztvevők többek között képet elemeztek rendezői szemmel, közben szó esett az előzmény, a beállítás, a szereplők kiválasztásának szempontjairól és a színészi eszköztárról is. A szakmai műhely vezetője mozgásra, zenére épülő ritmusjátékkal fejlesztette a tagok készségeit és gazdagította rendezői, „coaching” eszköztárukat. Az alkalmakon szó esett az ének és próza együttes alkalmazásának lehetőségeiről, veszélyeiről, a hangsúlyok kijelöléséről, többek közt Romhányi József Egy százlábú lesántulásának szomorú történetén keresztül.

Kozáry Ferenc a jó példák és gyakorlatok bemutatása között kultúrtörténeti érdekességekkel, ismeretekkel is színesítette a programot. A műhelyfoglalkozások során egy-egy színdarab ismert jelenetét is újrarendezték a tagok, így került sor Kacsóh Pongrác: Iluska dalának színpadra vitelére is.

A találkozások második részében a résztvevők által otthonról hozott színdarabok kiválasztott jelenetét rendezte meg egy-egy tag a többi résztvevő instruálásával, a szakmai műhely vezetőjének hathatós közreműködésével és sok-sok vidámsággal.

 

A műhelysorozat alkalmain a megjelentek fontos és hasznos gyakorlati ismeretekkel gazdagodnak mind rendezőként, mind pedig csoportvezetőként. Szélesedik eszköztáruk, jó példákat ismernek meg, továbbá színészi képességeik, előadókészségük is fejlődik.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.