A Szivárvány Bábcsoport a III. Bűvös Bábos Programban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Tehetség Program keretében létrejött nyárlőrinci Szivárvány Bábcsoport sikeresen szerepelt az Egerben megrendezésre kerülő országos szemlén 2019. június 6-án.

Az iskola 7-9 éves diákjai számára a munka ez év februárjában kezdődött. Aracs Eszter csoportvezető olyan előadási módot és alap bábtechnikát választott a hétfős csoportnak, ami egyszerű és könnyen megtanulható, ugyanakkor a nézők számára izgalmas. Az előadott történet a szereplők által kiválasztott A só című magyar népmese nyomán íródott. A mese átiratára azért került sor, hogy a gyerekek mai érdeklődéséhez igazodjon a történetet. Fontos mondanivalója van, ami nem más, mint a szeretet. Miben mérhető a szeretet? Lénárt András, a mese írója ebben a történetben az áramot vette alapul. A csoportvezető a gyerekek koncentrációjának fejlesztésére, türelemre és a csoportos munkára ösztönözte a szereplőket. Fontosnak tartotta, hogy megtanulják, hogyan kell egymásra figyelni, együtt dolgozni a próbák, majd a bemutatók során. A szereposztáskor odafigyelt arra is, hogy minden szereplő egyéniségének, tehetségének megfelelő szerepet kapjon.

Az első nyilvános fellépésre 2019. június 3-án került sor Nyárlőrincen a Buzás János Általános Iskolában, ahol szülők, rokonok, testvérek, tanárok és az iskola minden diákja előtt adták elő a darabot. A nézőket Aracs Eszter bábcsoportvezető köszöntötte. Az újszerű, síkbáb, UV megvilágítással előadott történetnek nagyon nagy sikere volt. A szülők és tanárok igen büszkén tekintettek a diákokra.

Ezután következett a várva várt pillanat, amire egész félévben vártak, az Egerben június 6-án megrendezésre kerülő III. Bűvös Bábos Szemle. A gyerekeket szülők és Tóthné Nagy Ilona igazgatónő kísérte el az országos bemutatóra.

Az izgatott csoportot alig lehetett kordában tartani, úgy várták a pillanatot, hogy szerepelhessenek. A jól sikerült bemutatkozást követően pedig érdeklődve nézték végig a többi fellépő csoport előadását is.

A gyerekek megszerették a bábjátékot, az utolsó próbákon és a hazafelé vezető úton is kérdezgették, hogy jövőre is lesz-e bábfoglalkozás, találgatták, hogy mit fognak előadni? Ami viszont biztos, hogy az igazi közösséggé szerveződött bábcsoport tagjaira vár a jól megérdemelt és nagyon várt nyári bábos tábor Szigetszentmártonon.

Gyarmati Andrea
Fotó: Gyarmati Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.