A távolság nem akadály – online mentorképzés indult az amatőr művészeti csoportok támogatására Somogyban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásnak köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet az „Amatőr művészeti csoportok mentorálása képzést valósít meg 2021. április – május hónapban.

A 60 órás, Közművelődési Akkreditációs Bizottság által akkreditált szakmai képzésből megyénként egy csoport indulhatott el a fenti időszakban, csoportonként maximum 28 fő részvételével. A képzés hat alkalommal, online oktatás formájában valósul meg.

Somogy megyében is népszerűnek bizonyult a képzés a közművelődési szakterületen dolgozó kollégák körében. A csoport teljes létszámmal, 2021. április 20-án indulhatott el, az online képzésre hétről – hétre keddenként csatlakoznak be a kollégák a megye számos pontjáról.

A részvétel jó lehetőséget teremt a közművelődésben dolgozó szakemberek számára a személyes és csoportvezetői képességeik fejlesztésére, mely által a látókörükben lévő amatőr művészeti csoportok munkáját tudják majd hatékonyabban segíteni, mentorálni.

Első alkalommal az amatőr művészeti terület történetébe nyertek bepillantást a jelenlevők Baranyai Zoltán módszertani referens előadása által, miközben a művészeti közösségek társadalomra gyakorolt szerepét és hatását is megismerhették. A bevezető előadás előtt a résztvevők amatőr művészeti csoportokkal kapcsolatos tapasztalatait is megosztották egymással.

A második alkalom az amatőr művészeti csoportok sajátosságaira világított rá. A csoporttagok megismerhettek számos olyan módszert is, melyek az amatőr művészeti csoportok problémainak feltárásához nyújtanak segítséget.

Az oktatás a harmadik képzési nappal folytatódik majd, amikor a hangsúly a mentor, a mentorálás és egyéb szervezetfejlesztő/ segítő/ támogató szerepek megismerésére tevődik át. Hogy hogyan is kell felkészülni a mentori szerepkörre, s milyen saját szakmai, szervezeti és élettapasztalataik beépítése segíti a résztvevőt, hogy jó mentorrá váljon? Többek között erre is választ kaphatnak a csoport tagjai Lovász Henriett megyei igazgató előadásának köszönhetően.

Simon Edina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.