A Tótágas Társulat ismét megtöltötte a Kincsesbánya Művelődési Ház színháztermét

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

Mélyen tisztelt nagyérdemű közönség! Színtársulatunk bemutatta nektek a búsképű lovag, Don Quijote de la Mancha szörnyűséges kalandjairól és gyönyörű szép haláláról szóló, ámde mulattató játékot. Reméljük, hogy játékunkkal sikerült megríkatnunk és megnevettetnünk benneteket. Köszönjük a vastapsot és a támogatást!”- e szavakkal köszönte meg Murányi Marianna csoportvezető mindazoknak, akik el tudtak menni (és befértek) a Kincsesbánya Művelődési Ház színháztermébe 2018. március 3-án a Tótágas Színtársulat újabb bemutatójára.

Kincsesbánya település 2016-ban kapcsolódott be a Pajtaszínházi Programba. Akkor Murányi Marianna csoportvezető lelkes és agilis irányításával, és Kozáry Ferenc színművész mentorálásával állították színpadra Szabó Szilvia: Mosolynagyanyó megmentése című darabját, melyet a II. Pajtaszínházi Szemle alkalmával 2017 januárjában a Nemzeti Színházban is bemutattak. A társulat, a projekt lezárultával tovább folytatta a munkát, és Murányi Marianna vezényletével Spanyolhon felé vette az irányt. Kozáry Ferenc pedig továbbra is a csapattal tartott, rendezőként segítve őket az újabb darab: Gyurkó László: Don Quijote de la Mancha szörnyűséges kalandjairól és gyönyörű szép haláláról szóló műve színrevitelében.

A társulat szereplőgárdája kibővült, újabb tehetséges és lelkes tagok csatlakoztak a társulathoz, akik 2018. március 3-án mutatták be a kétfelvonásos darabot. A Kincsesbánya Művelődési Ház a korábbiakhoz hasonlóan teljesen megtelt, pótszékeket kellett beállítani, de még így sem fért be mindenki, ezért néhány héten belül megismétlik az előadást. A társulat teljesen elvarázsolta a nézőket, akik izgulhattak, Don Quijotéért, kacaghattak annak sokszor burleszk elemekkel tarkított sorsán, mindemellett az előadás el is gondolkodtatott. A darab több helyen is a Vitéz László-történeteket juttatta eszünkbe, példának okáért, amikor a kis termetű vőlegény palacsintasütővel oson Don Quijote háta mögött.

„Ha meg fogjuk tiltani, hogy legyenek kóbor lovagok, akkor elveszíthetjük ezt a pirinyó igazságot is. S még nagyobb veszély is fennáll. A kóbor lovagok helyét a Fekete lovagok foglalják el, akik csak önvitézségüket akarják bizonyítani tartalom nélkül.”

Videó

Fotó: Nagy Norbert

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.