A Tulipános Tündérrétre mindenki ellátogathat – Online virágmező Celldömölkön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A gondolat, miként tulipános tündérrétté váljon Celldömölk városa, 2014-ben fogant meg. Az idei évben immár hetedik alkalommal került volna megrendezésre a Tulipánfesztivál, a tavasz ikonikussá váló nagyrendezvénye a városban, melynek minden alkalommal népművészeti kirakodó- és virágvásár, kiállítás, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója a kínálata. A szervezők a békés téli hónapokban javában szervezték a programot, s legmerészebb álmukban sem gondolták volna, hogy az élet felülírja a hagyományt, és a 2020-as évben másképp kerül majd sor a koronavírus járvány okán a rendezvény megtartására.

Pálné Horváth Mária, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője, a fesztivál egyik kezdeményezője, a rendezvény lelke és motorja így idézi fel a kezdeteket:

A Tulipán Fesztivál története azzal kezdődött, hogy 2013. őszén Celldömölk baráti kapcsolatoknak köszönhetően több tízezer holland tulipánhagymát kapott. A város vezetése döntött arról, hogy ezeknek a virágoknak a telepítésével teszi még szebbé a köztereket, utcákat. A virágosítás hatására fogalmazódott meg a szándék, hogy Tulipán Fesztivál néven szerveződjön tavaszünnep Celldömölkön a lakosság legszélesebb rétegének bevonásával. 2014-ben volt az első alkalom, mikor több ezer kinyílt tulipán és közel 50 program köszöntötte a tavaszt Celldömölkön. Minden „tulipános” volt: kiállítás, tulipános út hintóval, motorral, kisvonattal, népművészeti vásár, népi játszóházak és játszóterek, népi ízek kóstolója, herceg és hercegnő választás, rajzverseny. A rendezvény valamennyi korosztály számára kínált kulturális és szórakoztató lehetőségeket a különböző művészeti műfajokban: komoly és könnyűzenei koncertek, népművészeti bemutatók, népzene, néptánc, táncház, báb- és színházi előadások.

A Tulipán Fesztivál minden évben újabb és újabb programelemekkel gazdagodik. Harmadik alkalommal a Tulipános terítő gasztrofesztivállal bővült, aztán tavaszi szerenád, helyi zenészek műsora, valamint Tulipános táncház került a programba. Unikális volt a „Vándor székely” néprajzi kiállítás megrendezése, ennek hatására az elmúlt évben „Tulipános ládává” változott a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár épülete. Jellegzetes tulipános népi motívumok felhasználásával készültek molinók és installációk, melyek felkerültek a falfelületekre, nyílászárókra. Ezt az óriásládát töltötték meg az élő népművészet kincseivel a népi alkotók (fafaragók, szalmafonó, szappankészítő, gyertyaöntő, szövő és gyöngyfűző), néptáncosok, népzenekarok, dalkörök. A „Tulipánosláda” interaktív családi programként működött a fesztivál ideje alatt.

A kezdetektől fogva, így ebben az évben is a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár a szervezője a fesztiválnak. A megvalósításban részt vesz még a helyi önkormányzat, intézmények, a celldömölki formális és informális közösségek, helyi alkotók, művészeti csoportok és a média képviselői.

A kialakult járványhelyzet miatt idén online nézhetők az elmúlt évek Tulipán Fesztiváljainak legmeghatározóbb pillanatai:

„Annak érdekében, hogy kapcsolatban maradjunk a közönségünkkel, a Facebook-oldalon adunk hírt magunkról, illetve a TV-CELL helyi televízió munkatársaival együttműködve jelentetünk meg magazin jellegű műsorokat. Az elmúlt évek Tulipán Fesztiváljairól is készült egy összefoglaló kavalkád, melyet az idei rendezvény tervezett időpontjától kezdett el sugározni a helyi TV. A visszajelzések alapján érdemes „megidézni a múltat”, hogy élhetőbb legyen a jelen és „veszélymentes” éveket remélve átmenteni a kulturális értékeinket. A TV-CELL adásait, mint televíziós műsort kb. 13 000 néző láthatja (Celldömölk és hat kistelepülés) valamint ezen túl hozzáférhető a TV-CELL Facebook-oldalán is” – meséli örömmel Mária.

Tanúi lehetünk egy kitűnő kezdeményezésnek, csapatmunkának, melyben a szervező intézmény minden munkatársa a maga területén kiemelkedően teljesít.  A működésben és sikerekben meghatározó szerepet töltenek be a Nemzeti Művelődési Intézet képzéseiben is résztvevő fiatal szakemberek, akiknek friss tudása, lelkesedése, kreativitása továbbviszi és egyben meg is újítja a helyi közművelődés hagyományait.

Mit is kívánhatunk? Illatozzanak hát mindenkinek a gyönyörű virtuális tulipánok!

A riportot készítette: Török Károlyné

Fotók: Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.