A „vállalkozó szellem” lengte a Forrásteremtés módszerei műhelysorozat negyedik alkalmát

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. május 30-án negyedik alkalmához érkezett az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága által 2019 februárjában a Művelődő közösségek az Alföldön című, EFOP-3-7-3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretében indított műhelyfoglalkozás-sorozat. A forrásteremtés klasszikus és innovatív módszereit, lehetőségeit körüljáró sorozat negyedik alkalmán a vállalkozói szemlélet és attitűd fejlesztése volt fókuszban.

A találkozónak ez alkalommal a csanádapácai Arany János Művelődési Ház adott otthont, a foglalkozás 08.30-tól 12.30-ig tartott.

A műhely vezetője Katonáné dr. Kovács Judit, adjunktus és coach volt, aki a Debreceni Egyetem, GTK, Vállalkozásfejlesztési Tanszékének munkatársa, szakterülete a település- és vállalkozásfejlesztés.

Ez alakommal a résztvevők játékos tréningmódszerekkel ismerkedtek a vállalkozói szemlélettel, s ötleteltek egyénileg és csoportban saját környezetükből merítve, felhasználva az üzleti modell vászon adta kereteket is. A beszélgetések fonala érintette a természet – társadalom – gazdaság egységben kezelésének fontosságától, a társadalmi felelősség hangsúlyozásán át, a saját erőforrás és erősségek tudatosításáig nagyon szerteágazó volt, az egyéni ötletelés pedig rendkívül inspiráló erővel bírt minden résztvevő számára.

A program zárásaként a résztvevők egy falusétán vehettek részt, melynek keretében megtekintették a csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület által életre hívott és közösségi összefogással összeállított helytörténeti gyűjteményt. A gyűjtőmunka kis színes történetei több ízben is mosolyt csaltak a csapat arcára.

A korábbi foglalkozáson felmerült az igény arra, hogy jó volna néhány társadalmi vállalkozást közelebbről is megismerni, a projekt adta lehetőségekkel élve egy-egy látó út keretében. Az úti cél is lassan-lassan kirajzolódik, a csapat a tervek szerint Hajdú – Bihar megyébe veszi majd az irányt az őszi látó út alkalmával.

A csanádapácai találkozó más csoporttagokat is fellelkesített, a nyári alkalmak így változó helyszíneken zajlanak majd, ahol közelebbről is megismerkedhetnek egymással a résztvevők. A következő találkozónak 2019. június 27-én a Gerendási Szlovákok Egyesülete által gondozott és működtetett tájház ad majd otthont.

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.