„Adj Esélyt…!” – Közösségek Hete Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A 2019. május 6–12. között zajló programsorozat idei célja, ráirányítani a figyelmet a közösségek fontosságára, a közösségi cselekvés társadalomformáló erejére. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága is közreműködött a megyei kiemelt eseményen.

A Közösségek Hete országos rendezvényt hagyományteremtő céllal 2017-ben hirdette meg először a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-152016-00001 kiemelt projekt keretében. A programsorozat hatalmas sikert aratott, több mint 1000 közösséget tudott megmozgatni az elmúlt két esztendőben, hiszen úgy irányítja rá a figyelmet a helyi kezdeményezésekre, hogy azokat tartósan vonzóvá, ismertté, keresetté teszi.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozhatott intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt. A rendezvénysorozatra olyan programokkal lehetett jelentkezni, amelyek – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, az intézményekben és az azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és a helyi társadalomformáló erejükre. A több mint ötszáz programszervező között megtalálhatók közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá önkormányzatok, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sőt még sportklubok és egy nemzeti park igazgatóság is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

Komárom-Esztergom megyében közel 40 szervezet csatlakozott a felhíváshoz és 50 programmal várta az érdeklődőket a Közösségek Hete alkalmából. A színes palettán többek között olyan rendezvények szerepeltek, mint a hétindító Játék határok nélkül program, melyen idén a szervező Ács 7 települést látott vendégül. A hét kiemelt eseményének számító Bajról induló Játék 6árok nélkül programban a kezdetektől, azaz harmadik éve együttműködő partner az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság, mely módszertani tevékenységén keresztül segíti a rendezvény sikeres megvalósulását – lehetőséget kínálva arra, hogy 7 település ifjúsági csapata egymástól, egymásról tanulhasson a felkészülés heteiben és a játék napján.

A Közösségek Hete megyei palettáján szerepelt interaktív játékdélután, ahol az Esztergomi Duna Múzeum a Játékkunyhóval várta a közösségi élményre vágyókat. Kocson a délelőtti gyerekprogramot a már hagyományos faültetés zárta, a dorogi térségben könyvbemutatóval, települési sétával várták az érdeklődőket. Idén a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság által életre hívott tatai Forrás Bevásárlóközösség is csatlakozott a programsorozathoz.

Kutenics Kinga Katalin
Fotók: Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.