Aktív Időskor Egyeteme – Kulturális örökségeink, hungarikumok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. május 10-én az Aktív Időskor Egyeteme előadássorozat keretein belül „Kulturális örökségeink, hungarikumok” címmel tartottak előadást a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban. Az előadó Dr. Juhász Erika a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója volt, aki a szervező KultúrÁsz Közhasznú Egyesület elnökeként is képviseltette magát.

A mintegy 20 résztvevő az interaktív előadás során betekintést nyerhetett többek között a hungarikumokról szóló törvénybe, és az úgynevezett hungarikum piramis működésébe. Elhangzott továbbá, hogy Magyarországon jelenleg 70 hungarikummal büszkélkedhetünk, melyek száma folyamatosan bővül az értéktári felterjesztéseknek köszönhetően. Az előadásba természetesen nem fért bele mind a 70 hungarikum ismertetése, de számos példa került említésre és bemutatásra mind a nyolc hungarikum kategóriában.

Az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában a Csabai kolbász, az egészség és életmód kategóriában a Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszeréről és az épített környezet témakörben pedig Torockó épített örökségéről láthattak képeket a jelenlévők.

Az ipari és műszaki megoldások köréből Zsolnay porcelán és kerámia, a kulturális örökségek kategóriából a halasi csipke, a sport témakörben Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve, a természeti környezet kategóriában a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra és végül, de nem utolsó sorban, a turizmus és vendéglátás témában a karcagi birkapörkölt került bemutatásra.

Az előadás végén az UNESCO-val és a világörökségekkel kapcsolatban hangzottak el hasznos információk. Ezt követően pedig kérdéseket tehettek fel a résztvevők. A színvonalas előadás remek hangulatban, a jelenlévők aktív részvételével zajlott, a jó légkörhöz a felkínált debreceni mézeskalács is nagyban hozzájárult, ami szintén a hungarikumok címének a várományosa.

Csibor Márton

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.