Aktív közösségek projekt – Baba-mama klubok vezetői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága 2019. február 26-án Gödön tartotta a projekt első szakmai programját. „Aktív közösségek: baba-mama klubvezetők tudásmegosztása, mentorálása” néven új egész éves projektet indított, melyben a Dunakeszi, Gödöllői, Aszódi, Váci és a Szentendrei járás 61 településén szólította meg a baba-mama klubok vezetőit, illetve a közművelődés területén dolgozó szakembereit.

A projekt fókuszában az egyén, közösség, társadalom fogalmak, és azok összefüggései állnak: hogyan hat a klubtagokra, ha egy közösség aktív tagjai lesznek? Mit tanul, milyen gyakorlati segítséget kap a közösség által? Milyen egyéb területeken fejlődik? Hogyan hat vissza a családjára, közvetlen környezetére, ez a változás?

A többalkalmas kiscsoportos fejlesztés célja, hogy a közösségek vezetőit érzékenyítse, valamint szakmai és módszertani támogatást nyújtson. Emellett feltárja a közösségi tanulás lehetőségeit, összegyűjti a már működő jó gyakorlatokat, együttműködéseket generál, megteremtve a megyei szintű szakemberhálózat erősítését.

A közösségekkel való tudatos, fejlesztő, építkező munka minden szinten láttatja eredményeit.

A közösségek aktivizálása egyre komplexebb programokat, szolgáltatásokat jelent a településen. Az intézményekben a közművelődési alapszolgáltatások köre bővül, azok minősége fejlődik, mindez intézményi szinten egy hatékony önkéntes menedzsment terület kiépítéséhez, fejlesztéséhez is kapcsolódik.

Baba-mama műhelymunka

Baba-mama műhelymunka

Már az első alkalom számos azonosságot és sok-sok remek egyedi megoldást tárt fel. A résztvevők kompetencia térképeket, kapcsolati hálót készítettek, valamint meghatározták azokat a témaköröket, melyekkel a következőkben részletesen foglalkoznak majd.

Minden érdeklődő csatlakozhat, aki szeretne a saját munkájában fejlődni, új módszereket tanulni, azokat kipróbálni, aki szeretne hasonló szakemberek között lenni, tapasztalatot cserélni, közösen gondolkodni és egy tudatosabb közösségépítő folyamatot elkezdeni a településén.

A szakmai műhelyt vezeti: Csóka Eszter módszertani referens, megyei igazgató

A szakmai műhelyek helyszíne: József Attila Művelődési Ház (Göd Pesti út 72.)

A következő időpontok 10–13 óráig :

március 26. A projekt második alkalma után a csatlakozás lehetősége lezárul!

április 30.

május 28.

A 2. félév időpontjai és helyszíne egyeztetés alatt.

A szakmai műhelyen való részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés és bővebb információ a program koordinátoránál: Czipperer Zsófia – módszertani referens, czipperer.zsofia@nmi.hu telefon: +36 20 533 9431.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.