Aktív közösségek projekt – Idősklubok-vezetői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2019. február 27-én Maglódon indult a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának „Aktív közösségek: idősklub-vezetők tudásmegosztása, mentorálása” elnevezésű programja, melynek keretén belül a klubok vezetőinek nyújtanak szakmai segítséget a közösségfejlesztéshez. A projekt a Vecsési, Nagykátai, Gyáli, Monori és a Szigetszentmiklósi járás 44 településéről hívott idősklub-vezetőket és közművelődési szakembereket, akik számára egy egész éves folyamatban kíván szakmai támogatást nyújtani.

A projekt célja, hogy reagáljon az idősödő társadalom kihívásaira, és komplex megoldásokat nyújtson az új változásokra, melyek a társadalomban jelentkeznek. Mindez új megközelítési módot is jelent, mely a célcsoport igényeinek feltérképezésével, és az erre irányuló tanulási folyamat kidolgozásával járul hozzá a hatékonyabb, újfajta közösségi működéshez. A találkozások során az igazgatóság munkatársai a vezetőket érzékenyítik, illetve szakmai és módszertani segítséget adnak. A tagok aktív részvételével feltárnak jó gyakorlatokat, valamint problémákat is, így komplex válaszokat kapnak a résztvevők a felmerülő témakörökre. Célként jelenik meg a támogatás a szakemberek közötti hálózat létrejöttéhez is.

Idős klubok műhelymunka

Kompetencia-térkép

Az, hogy mennyire hasonlóak a csoportok problémái, már az első találkozás alkalmával is jól látszott. A résztvevők kicsit tudatosabban is megvizsgálhatták a kompetencia-térkép készítésével, hogy milyen erőforrásaik vannak, mi az, amire építkezhetnek a jövőben csoporton kívül, és belül egyaránt. A kapcsolati háló feltárása szintén segítséget nyújt a klubok életének tervezésében. Az első alkalom zárásaként meghatározták azokat a területeket is, amelyekkel a későbbiekben szükséges foglalkozni. Az igazgatóság munkatársai még várják az érdeklődőket, akik szeretnének részt venni a folyamatban, fejlődnének a saját területükön, megismernének új gyakorlatokat, nézőpontokat vagy éppen tapasztalatot cserélnének.

A szakmai műhelyt vezeti: Czipperer Zsófia módszertani referens
A szakmai műhelyek helyszíne: MagHáz (Maglód Fő utca 4-6.)
A következő időpontok 10-13 óráig :

március 27. A projekt második alkalma után a csatlakozás lehetősége lezárul!

április 24.

május 29.

2. félév időpontjai és helyszíne egyeztetés alatt.

A szakmai műhelyen való részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés és bővebb információ a program koordinátoránál: Czipperer Zsófia – módszertani referens, czipperer.zsofia@nmi.hu telefon: +36 20 533 9431.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.