Alkoss, hogy segíthessünk

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programjának keretében az NMI Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának szervezésében, az Iharos Népművészeti Egyesület tagjaival közösen Cegléden indult speciális képzés. A program célja az volt, hogy kender felhasználással játékkészleteket állítsanak elő, melyeket partner intézményeknek adományoztunk.

Kender alapanyagból kézműves technikával sokféle készség- és mozgásfejlesztő játék készíthető. A célunk az volt, hogy közösségi alkotói napok keretében az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő munkatársak részére kender felhasználásával olyan közösségi élményt adjunk, mely az alkotás öröme mellett az önkéntességre is felhívja a figyelmet, ezért a projekt hívó szava „Alkoss, hogy segíthessünk” volt. Ezt bizonyítja a résztvevők visszacsatolása is.

„Jól éreztem magam Cegléden. Olyan dolgok készítésében segíthettem, amikben eddig még nem. Ilyen anyaggal még nem foglalkoztam (kender).”(GB)

„A ceglédi képzés nagyon tartalmasan telt, többek között megtanultunk dobókarikát készíteni, lépőköveket gyártottunk, bepillantottunk a kötélkészítés mesterségébe, lovacskát készítettünk az óvodásoknak, ezeket mind természetes alapanyagokból alkottuk meg. Újdonság volt számomra, hogy a kender mennyi mindenre felhasználható! Miközben új dolgokat és technikákat tanultunk, jó hangulat uralta a csapat légkörét. Számomra nagyon hasznos volt a képzés, mert későbbi óvodapedagógus pályám során feltudom használni a tanultakat. Ezúton is szeretném megköszönni az oktatók munkáját.” (SZB)

„Számomra nagyon tartalmas volt a ceglédi képzés. Kemény munka volt, nem gondoltam volna, hogy három nap alatt el is készül ez a sok értékes gyermekjáték, mert elég nehéz a kenderrel dolgozni. Eszembe jutott, milyen volt régen, amikor a lányok a fonóban dolgoztak vagy szórakoztak…”(NM)

Ezek a játékok egyszerűek, ebben rejlik népszerűségük is, így könnyen használhatók családi programokon, vagy éppen szabadtéri nagyrendezvényeken. A projektben legalább akkora hangsúlyt kapott az alkotó közösség, mint maga a karitatív segítő szándék, hogy végül ezek a játékok jó helyre kerüljenek, és sokaknak szerezzenek vidám pillanatokat. A csatlakozó érdeklődők hihetetlen elkötelezettséggel dolgoztak, érezték a nemes célt: óvodás korúak természetes alapanyagú játékait készítették.

Az elkészült játékkészleteket partnerintézményeknek adományoztuk, így az Abonyi Lajos Művelődési Ház, a Ceglédi Kossuth Művelődési Központ, a Nagykátai Városi Könyvtár és a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda Magyarok Nagyasszonya Katolikus Óvoda – Fehér Liliom és Levendula csoportjait örvendeztettük meg velük. Melyeket a nyári táborozásaik során, szabadtéri rendezvényeiken fognak hasznosítani majd a jövőben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.