Alkotó zenei ifjúsági közösségek mutatkoztak be „135+1=A jövő zenéje” projekt keretében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A 2018. március 19-el induló „135+1=A jövő zenéje” projektek megvalósításakor a fő cél az alkotó ifjúsági közösségek létrehozása volt. A gyerekek a zene segítségével közelebb kerülhetnek egymáshoz és megismerhetik a csoporthoz tartozás, a közösségben való élet és a közös munka érzését. A programok 2018. május 6. és 14. valósultak meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az NMI Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája által mentorált hat csoport változatos módon oldotta meg ezt a feladatot. Az Ádám Jenő Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola a Szolnoki Galériában mutatta be a népzenére épülő és mozgásos játékokkal kiegészített rendkívül színvonalas műsorát. A Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesület Kis-Szakajtó Énekegyüttese a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban, egy kiállítás megnyitóján szerepelt nagy tetszést aratva. Ők népdalokkal és néptánccal szórakoztatták a közönséget. A Mezőtúri Általános Iskola és AMI Kossuth Lajos Magyar-Angol  Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolájának bemutatójára az iskola aulájában került sor. A Harangvirág kórus népdalokat adott elő, valamint a média szakkörösök prezentációt és kisfilmet készítettek Kodály Zoltán életéről és munkásságáról.

A besenyszögi Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében mutatkozott be a Rózsák Táncműhely Klub gyermek tánccsoportja, akik egy új megközelítésben, a balett közvetítésével hozták közel a zenét a közönséghez. Műsorukat kiegészítette a Chiovini Női Kamarakórus által előadott dalcsokor.

Tiszafüreden a Kovács Pál Művelődési Központ „Hangszerem a hangom” közösségi produkciója a nagyteremben állt színpadra. A születéstől az elmúlásig tartó folyamatot mutatták be Kodály Zoltán életének mozzanataival, népzenék és napjaink dallamainak színes elegyével. A színpadon együtt szerepelt az óvodás kortól a nyugdíjasokig minden korosztály, egységes közösségként együttműködve.

A szolnoki „Együtt-Egymásért” Ifjúsági Klub, melynek tagjai hátrányos helyzetű fiatalok alkotják, az autentikus vonalat megragadva zenei produkcióval tisztelegtek Kodály Zoltán öröksége előtt.

A „135+1=A jövő zenéje” program Kodály Zoltán emlékére reflektáló ifjúsági közösségfejlesztő program segítségével új csoportok alakultak, melyek idővel egy erős közösség alapjait alkothatják majd.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.