Álomszövés Baranyában – Népi mesterségek tanulása munkafüzettel

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn.

A tematika az egyszerű technikával, kevés eszközzel, hagyományos mintákkal készült használati tárgyak megalkotására épült, és a 11 résztvevő nagy igyekezettel kezdett hozzá a kézművesség alapjaihoz. Kevés elmélettel és sok gyakorlattal teltek a foglalkozások, az övszövők és a nyüstös szövőkeretek megismerése, felvetése után elkezdődött a tárgyalkotás. Szépen haladt a munka, készültek övek, szatyorfülek, kisebb szőnyegek, lábtörlők.

A harmadik foglalkozás után a fazekasság alapjai következtek, először az agyag tulajdonságainak és formálhatóságának ismeretét sajátították el, majd a markokban formálódtak a marokedényeknek nevezett kismadár-tálkák, lábas tálkák, amelyek funkcióját a résztvevők maguk határozták meg.

Az az ötödik alkalomnál megszakadt ez a szépen felépített alkotó tevékenység, pedig még 7 alkalom következett volna. Ekkor jött az ötlet: készüljön munkafüzet – amely abból a kényszerűségből is született, hogy a személyes kapcsolattartás és a lelkesedés fennmaradjon, a kommunikációs eszközök hiánya ellenére is. A tematika alapján minden foglalkozáshoz elméleti ismeretanyagot, érdekességeket, gyakorlati tanácsokat és feladatokat kapnak, így elmélyíthetik az eddigi tudást, illetve előkészítik a további témák anyagait, a csoport foglalkozásait. Az elméleti ismeretek mellett mintagyűjteményekből gyakorolhatnak, motívumok kiegészítésével, saját tárgy megtervezésével készülhetnek a megvalósítás időszakára.

Amikor folytatódhat a munka, addigra mindenki nagyon szép tervekkel és elméleti ismeretekkel érkezik majd a kézműves foglalkozásokra. Ez a munkafüzet tölti be a „köldökzsinór” szerepét a foglalkozásvezetők és a résztvevők között, az online kapcsolat eszközhiánya miatt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.