Alternatív Képszínház „A Csitári hegyek alatt”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. fiataljainak közössége a 135+1=A jövő zenéje programhoz csatlakozva különleges színpadi előadással készül. A 2018. április 24-i próbát az NMI Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának munkatársa is segítette.

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület összefogása egy közös céllal indult. Mindkét szervezet a fogyatékossággal élők és hátrányos helyzetben lévő emberek életminőségének javítását tartja szem előtt.

Kilenc fogyatékossággal élő fiatalból született új közösség a 135+1=A jövő zenéje program keretében. Kifejező erejük a térben való egyszerű mozgás, a sokatmondó tekintet. A mozdulatok, a zene és szöveg finom harmóniájából indulnak ki.

A próbán a csoport összehangoltan, egymásra figyelve gyakorolta el a megtanult lépéseket. Az előadásra való felkészülést Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke és Sarlainé Albert Lívia, a „FÉHE” terápiás munkatársa segíti rengeteg-rengeteg odafigyeléssel és gyakorlatias tanácsokkal.

A bemutató műsor alapját Kodály Zoltán A Csitári hegyek alatt című népdalgyűjtése szolgálja. A programra kiválasztott dal megzenésítője Nagy András, szombathelyi zenész. A népdal szövegét Kakasy Dóra és Fehér István színművészek adták elő.

A bemutató előadást 2018. május 14-én, hétfőn, 17.00-kor rendezik a szombathelyi ELTE Savaria Zenepedagógiai Tanszék épületében.

Tóth Adél

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.