Amatőr Bábjátékos Találkozó Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A XVII. Nemzetközi Bábfesztivál nulladik napjaként, kiegészítő programjaként a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája Amatőr Bábjátékos Találkozót szervezett 2018. június 20-án az Ibsen Házban.

A rendezvény célja az volt, hogy a Békés megyében működő amatőr bábjátékkal foglalkozó közösségek találkozzanak, bemutatkozzanak egymásnak, betekintést kapjanak az egyes bábcsoportok tevékenységébe, egymástól tanulva fejlődjenek és közösen népszerűsítsék az amatőr bábjáték szépségeit.

A rendezvényt megnyitva Lenkefi Zoltán a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója és Lipták-Belányi Barbara a Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense bemutatta azt a több éves munkát, melynek eredményeként ez a találkozó létrejöhetett. Említést tettek a Művelődési Intézet és a Bábszínház együttműködésében megvalósuló több amatőr bábjáték továbbéltetését célzó programról: az amatőr bábjátékos közösségek feltérképezéséről, bábcsoportvezetői képzésről, szakmai műhelyekről, közösségfejlesztő folyamatokról. Az elvégzett munka és az elindított folyamatok tették lehetővé, hogy a megyében működő bábcsoportok számára közös találkozási, bemutatkozási alkalom teremtődjön, ugyanis az elindított folyamatokat megelőző időszakban nagymértékben lecsökkent a bábos közösségek száma. Ebben lassú elmozdulás indult meg, mely remélhetőleg folytatódni fog.

A találkozón négy bábcsoport, hat előadása került bemutatásra.

A felnőtt bábjátékosokból álló Kacagó Bábszínház Piroska és a motoros farkas történetét hozta el a találkozóra. Az eredeti mesébe néhány új szereplőt és sok-sok humort csempészve mosolyt csaltak minden néző arcára.

A szarvasi Süni Bábcsoport három darabbal is készült az alkalomra. A csoport kisebb tagjai a magyar népmesék világából hoztak ízelítőt, egy általuk nagyon kedvelt témához, az ördögös mesékhez nyúlva. Az Ábelesz-kóbelesz című mesét látva a kicsikkel együtt izgult a közönség, hogy Jancsika és a Királykisasszony megmeneküljön az ördögöktől.

A csoport idősebb tagjai, két középiskola előtt álló fiú, vásári bábjátékot hozott, melynek hősei a megunhatatlan Vitéz László és az angol Punch voltak. Humorból itt sem volt hiány, mindenki megelégedésére.

Az újkígyósi Borostyán Bábcsoport Az egerek című mesével készült. A darab során mindenki szeme láttára bontakozott ki a szürke és fehér egerek közötti társadalmi egyenlőtlenségek problematikája, majd oldódott fel a közös pontok megtalálásával. Hiszen minden egér fél a macskától, s ami még fontosabb, szereti a sajtot. A mese a megbékélésen túl a szürke és a fehér egérifjak családalapításával zárult.

A Nevess! Ints! Bábcsoport egyszemélyes bábdarabbal lépett színre, frissen főzött lekvár, egy kiürült lekváros üveg, egy torkos fiúcska és egy furfangos anyuka főszereplésével. A vidámság és a tanulság itt sem maradhatott el.

Nagy népszerűségnek örvendő eseményen a bemutatkozó bábcsoportok mellett Békés megye több településéről érkeztek bábszakkör-vezetők, pedagógusok, óvodapedagógusok és az amatőr bábjátszás iránt érdeklődők. Az eseményre meghívást kaptak a Művelődési Intézet Bűvös Bábos programja keretében újonnan létrejövő szeghalmi bábcsoport tagjai is, akik örömmel vettek részt a programon és élményekkel, ötletekkel tértek haza. Az új közösség elindulásához is kiindulópontként szolgált ez az esemény, melyet jövőre remélhetőleg sikerül megismételni.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.