Amatőr bábjátszás képzés indult Győrben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

2019. május 8-án a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság szervezésében amatőr bábjátszás újjáéledése néven képzést indított. A megyei igazgatóság a bábjátszás komplex készség, képesség és személyiségfejlesztő, kreativitást és innovatív gondolkodást serkentő hatására kívánja elősegíteni új közösségek alakulását és a már meglévő csoportok fennmaradását. A program célja az amatőr bábjátékmozgalom újraélesztése Győr-Moson-Sopron megyében.

A foglalkozások 6 alkalommal, 2 órás időtartamban zajlanak, ahol a résztvevők megismerkednek a bábjáték módszertanával,  a bábelmélettel, a bábkészítés gyakorlatával, valamint a báb mozgatásával. A képzések Győr bábszínházában a Vaskakas Bábszínházban zajlanak Kocsis Rozi igazgató és Markó Róbert művészeti vezető közreműködésével.

Kocsis Rozi magyar bábművész, rendező, dramaturg, színigazgató 1992-től tagja a győri Vaskakas Bábszínháznak, majd 1997-től igazgatója. Markó Róbert magyar író, dramaturg, műfordító, színházrendező 2010 óta tagja a győri Vaskakas Bábszínház társulatának, majd 2017-től művészeti vezetője. Kocsis Rozi és Markó Róbert kiemelkedő szaktudásukkal járulnak hozzá a képzés sikeréhez.

Az első foglakozáson a megye több településéről (pl.: Győrszemere, Győr, Győrszentiván, Kisbajcs, Halászi) érkeztek a bábjátszás iránt érdeklődő résztvevők, akik megismerkedtek egymással, megfogalmazták a tapasztalatokat, meghatározták a célkitűzéseket. Kocsis Rozi és Markó Róbert a foglalkozás folytatásában három mesét (A kismalac és a farkasok, Ilók és Mihók, A három kismalac) ismertettek meg a jelenlévőkkel, melyeken keresztül majd a második foglalkozás alkalmával a dramatizálás első lépéseit (szereplő kiválasztása, forma és struktúra, jelenetfelépítés) tanulhatják meg.

Epinger Zsanett
Fotó: Epinger Zsanett

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.