Amatőr művészeti csoportok vezetőinek képzése indult Salgótarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektjének keretein belül amatőr művészeti csoportok vezetőinek képzése műhelyfoglalkozást indított el Nógrád megyében, Salgótarjánban, az Ifjúsági Irodában.

A műhelyfoglalkozás egy éven át havi rendszerességgel valósul meg. Célja elsősorban ismeretek átadása, a résztvevők szakmai felkészítése, a csoportvezetési alapismeretek átadása azok számára, akik gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánc iránt érdeklődő közösségekkel dolgoznak. A műhelyfoglalkozásokat Szabó János néptáncos, a Nógrád Táncegyüttes alapító tagja tartja.

Az első alkalommal a projekt ismertetése és a résztvevők egymással való ismerkedése mellett sor került a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nógrád megyei igazgatóság tevékenységének bemutatására is.  A foglalkozásvezető beszélt a nemzeti és a palóc identitásról, valamint a hagyományátadás fontosságáról és lehetőségéről, mindezt a néptánc eszközein keresztül.

A második műhelyfoglalkozás középpontjába a néptáncpedagógus személyiségének kérdése került: „a legfontosabb mindig, amit együtt teszünk” – gondolat mentén szó esett többek között a szemléletformálás és a módszertan fontosságáról. A résztvevők személyes példákat, tapasztalatokat osztottak meg a foglalkozásvezetővel és egymással.

Az elméleti, szakmai előadásokon túl, sok színes gyakorlati, mozgáson alapuló feladat is segíti a résztvevők számára a tanultak elmélyítését.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.