Amatőr művészeti csoportok vezetőinek képzése tánccal, dallal, mesével Salgótarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projektjének keretein belül amatőr művészeti csoportok vezetőinek képzése műhelyfoglalkozás sorozat zajlik Nógrád megyében, Salgótarjánban, az ifjúsági irodában 2019 ősze óta.

A műhelyfoglalkozás egy éven át havi rendszerességgel valósul meg. Célja elsősorban ismeretek átadása, a résztvevők szakmai felkészítése, a csoportvezetési alapismeretek átadása, azok számára, akik gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánc iránt érdeklődő közösségekkel dolgoznak.

A harmadik alkalommal a Nógrád Táncegyüttes Adventi Gála című programjának megtekintésére került sor, majd a látottak alapján módszertani bemutató koreográfia készítése volt a feladat a következő foglalkozásra.

A negyedik alkalommal a táncgálán látottak és a koreográfiák megbeszélése után a népviselet készítése, viselése volt a műhelyfoglalkozás témája. A megjelenés, tartás, járás viseletben, témakörben Mester-Szabó Ágnest is hallhatták a résztvevők, aki több évtizeden át népi táncolt, és a magával hozott viseletet részletesen bemutatva, segített annak felöltésében. Többek közt hallhattak a jelenlévők arról, hogy miként alakultak a viseletek korosztályok, társadalmi státusz szerint, hogyan alakultak ki a viselet elemei Magyarországon. Bemutatásra kerültek a Kárpát-medence jellegzetes viseletei.

Az ötödik alkalommal a mesemondás alapjaival ismerkedtek a résztvevők. Több népmese feldolgozására került sor táncpedagógia módszerekkel. A drámapedagógia és a táncpedagógia találkozásáról Sándor Ildikó népi mesemondó tartott előadást.

   

Az elméleti, szakmai előadásokon túl minden alkalommal sok színes gyakorlati, mozgásos feladat is segíti a résztvevők számára a tanultak elmélyítését.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.