Amatőr színjátszó csoportvezetők számára indult műhelyfoglalkozás Kecskeméten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projektjének keretein belül Amatőr művészeti csoportok vezetőinek (tovább)képzése címmel műhelyfoglalkozást indított 2019. október 26-án.

Az eddig megtartott jó hangulatú két műhelyfoglalkozáson a Bács-Kiskun megye területén már működő ifjúsági és felnőtt amatőr színjátszó csoportok vezetői, színjátszó csoportot indítani tervező, a színjátszás iránt érdeklődők vettek részt. A foglalkozások során a résztvevők elsősorban szakmai tudásuk és közösségépítő kompetenciáik fejlesztését elősegítő ismereteket kapnak. A személyes és csoportvezetői képességeik fejlesztésével saját csoportjuk munkáját segítik elő, mellyel tevékenységük eredményesebb lesz. A 12 alkalomból álló program folyamán olyan tudást sajátítanak el, mely egy színpadi produkció létrejöttéhez alapvető fontosságú.

Az első találkozás során a csoportvezetők Gyarmati Andrea közművelődési referens jóvoltából megismerkedhettek a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységével, kiemelten a különböző előadó-művészeti mintaprogramokkal. Ezt követte kötetlen formában a bemutatkozás. Sárosi Gábor színész, drámajáték vezető, a Kecskeméti Színjátszó Műhely vezetője, mint foglalkozásvezető feltérképezte a résztvevők tudását, beszélgettek az amatőr színjátszás céljáról, feladatáról.

A második alkalommal, november 23-án, szintén Sárosi Gábor vezetésével az amatőr színjátszás történelmi áttekintésére került sor, beszélgettek a magyarországi ifjúsági színjátszásról, a közösségépítés tapasztalatairól. Ezen kívül kommunikációs játékokat, bizalom gyakorlatokat végeztek. Gyarmati Andrea irányításával szó volt az amatőr színjátszó csoportok közös fórumának megteremtésének lehetőségéről, a megvalósítás módjairól. A résztvevők többször megjegyezték, hogy mennyire örülnek ennek a találkozási lehetőségnek, hiszen eddig nem igazán ismerték egymást, nem tudtak egymás munkájáról. Ez a műhelyfoglalkozás jó lehetőség arra, hogy kapcsolatot alakítsanak ki, mely későbbi közös programokat eredményezhet.

A további foglalkozásokon a vezetői készségek fejlesztéséről, a csoporton belüli konfliktus kezeléséről, a darabválasztás nehézségeiről, a szereposztás szempontjairól, a színpadi tér kihasználásáról, díszletekről, jelmezekről, rendezési gyakorlatokról stb. lesz szó. Két összpróba megtekintésére kerül sor: jövő év januárjában a Pajtaszínházi Program keretén belül létrejött kömpöci amatőr színjátszók főpróbáján vesznek részt, valamint a kecskeméti Katona József Színház egyik darabjának tavaszi összpróbájára nyernek betekintést.

Gyarmati Andrea
Fotó: Gyarmati Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.