Amatőr Színjátszó Körök Szakmai Találkozója Kunszentmártonban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága 2019. szeptember 21-én immár harmadik alkalommal rendezte meg az Amatőr Színjátszó Körök Szakmai Találkozóját, a rendezvénynek ezúttal a kunszentmártoni Szabó Gyula Művelődési Központ adott otthont.

A szakmai találkozóra meghívást kaptak a megyei művelődési házakban működő amatőr felnőtt színjátszó csoportok vezetői, tagjai, illetve azok az érdeklődők, akik szeretnének a jövőben színjátszó csoportot indítani.

A találkozó célja az volt, hogy a résztvevők olyan új ismereteket kapjanak, melyeket a próbák alatt tudnak hasznosítani. A délelőtt folyamán a Fegyverneki Színjátszó Kör mutatta be most készülő darabjának egy részletét.

 A látottakat később a meghívott két szakember segítségével elemezték, akiktől hasznos útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen színpadi, színészi eszközökkel lehetne még jobbá tenni a darab egyes részleteit.

Horváth Gábor, a Szolnoki Szigligeti Színház színművésze, valamint Rigó József drámapedagógus-rendező a találkozó szakmai vezetőiként nemcsak hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket, de a jó hangulatú eszmecsere során a résztvevők által feltett kérdésekre is szívesen válaszoltak. A nap zárásaként egy szituációs játék keretében ismerkedtek meg az érzelmek színpadi kifejezésének különböző módjaival.

A rendezvény elérte célját, hisz a készülő darabot tapasztalt szakemberek tekintették meg a szélesebb közönség számára történő bemutatást megelőzően, akik jól használható ötletekkel, tanácsokkal segítették azt, hogy a darab minél sikeresebb, élvezetesebb lehessen. A most szerzett ismeretek a jövőbeni munkát is segíteni fogják.

 

Rónyai László
Rimóczi Veronika
Fotó: Berényi Tímea

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.