Amatőr színjátszó körök találkozója

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ közreműködésével 2019. április 27-én tartotta meg a II. Amatőr Színjátszó Körök Szakmai Napját.

A köszöntők után Földvári Imre módszertani referens bemutatta a Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megvalósuló Pajtaszínházi Szemle keretein belül létrejött csoportokat, eredményeiket, ezen közösségek egyénekre és a településre gyakorolt hatását.

Délelőtt elsőként a Füredi Jó Barátok Színjátszó Kör mutatkozott be, melynek tagjai időskorúak. A csoport jó néhány évnyi szünet után állt újra össze. Tervezik, hogy a jövőben is rendszeresen próbálnak majd, szívesen vállalnak fellépéseket is.

Utánuk az általános iskolásokból álló Tiszacsegei Színjátszó Kör lépett színpadra, műsorukban néptáncok váltakoztak rövid prózai részekkel.

A csoportok bemutatkozása után került sor az első szakmai műhelymunkára Rigó József rendező vezetésével. Központi kérdés a színdarab kiválasztása volt. Ez mindig nehéz feladat egy amatőr együttes számára. Figyelembe kell venniük, hogy kinek adják majd elő, de a tagok képessége, személyisége is meghatározza azt, hogy melyik darabra essen a választás.

Egy kis szünet után az alattyáni Hetedhét Teátrum mutatott be egy vidám jelenetet. A bemutatkozó előadás után a Görbe János Színjátszó Egyesület vezetője, Kovács Béláné Banka Anna tartott előadást arról, hogy hogyan kell kialakítani a színpadképet. Mi a szerepe a világításnak, a hangosításnak, a kellékeknek, a térhasználatnak. Téma volt még a darabhoz igazodó színpadkép: kiemelték és megvitatták azt, hogy az egyéni vagy a közös tervezés-e a megfelelő.

A szakmai napon nemcsak tanácsokat kaptak a résztvevő színjátszó körök, hanem megosztották egymással tapasztalataikat, kapcsolatokat alakítottak ki, elmélyítették ismereteiket. Visszajelzéseik azt mutatják, hogy fontosnak és hasznosnak tartják az ilyen jellegű szakmai műhelyek megrendezését.

Rónyai László
fotó: Berényi Tímea

 

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.