Anyák napja az online térben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

 

Május első vasárnapján az Édesanyákat köszöntjük. A Nemzeti Művelődési Intézet foglalkoztatási és képzési programjában részt vevő települési kollégák az idén az online térbe helyezték át ezt a szép ünnepet.

Válogattunk szebbnél szebb ötleteikből:

Vanyarcon kis kertecskét készítettek: „Anyák napja alkalmából, a színpad melletti játszótérnél egy szív alakú kertecske készült.  Arra biztattunk mindenkit, hogy ültessen el egy kis virágot (tavaszit, egynyárit, kétnyári, örökzöldet) bármilyet, ami szívének kedves, ami azután gondozva, egész évben pompázhat, kifejezve Édesanyáink iránt érzett megbecsülésünket és szeretetünket.

Bármelyik napon felkereshető és szépíthető, ahogy Édesanyáink is minden nap gondoskodnak rólunk, szeretnek minket, féltőn vigyázzák lépteinket.

E kis kert szívet melengető látványa, legyen minden Édesanyának emlékeztető arra, hogy mennyire értékes a gyermekei és unokái számára.

Kisbárkányban hálakövekkel ünnepeltek:” Anyák napi hálakő – egy olyan kő, amely feltöltődik a hála és a csodálatos “köszönöm” érzésével. A hálakőről már rég hallottam, ez egy emlékeztető arra, hogy ha ránézel, jusson eszedbe mind az a jó az életben, amelyért hálás lehetsz, amely örömet okozott.

Néhány kavicsot gyűjtöttem és arany színű akril festékkel szívecskéket festettem rájuk. Egy plakát kíséretében a kisbárkányi Falutörténeti Emlékparkba tettem ki a hálaköveket, bárki vihetett belőle Édesanyjának, Nagymamájának hálából a szeretetükért, a gondoskodásért, vagy saját maga részére, hogy ez az érzés mindig vele maradjon. Ez egy aprócska ajándék, szinte semmibe sem kerül.”

Tar településen közös fotózáshoz nyújtottak lehetőséget: „Anyák napi közös fotó készítésére kínáltunk lehetőséget a Tari Polgármesteri Hivatal előtt elhelyezett fotófalnál. Az itt fotózkodók ezzel a képpel kedveskedhettek az anyukáknak, nagymamáknak és keresztmamáknak.”

Mátraverebély településen Anyák napi virágültetésre került sor a közösségi színtér udvarán:

„Idén első alkalommal került meghirdetésre a településen az anyák napi virágültetés, melynek helyszíne a mátraverebélyi közösségi színtér udvara volt. 2021. május 1-jén a délelőtti órákban, ragyogó napsütésben sikerült megtartani. A program egyik fő célja volt, hogy a településen élők között elkezdődjön egy kis közösség kialakulása, a környezet szépüljön és nem utolsó sorban az anyukák és a nagyik közös kis programja anyák napja alkalmából. Nagy örömömre a helyi nyugdíjas asszonykör három lelkes tagja is eljött és segített az ültetésben.

Minden résztvevő édesanya és nagymama, illetve az asszonykör tagjai is egy-egy szál krepp papírból készült szegfűt vihetett haza, melyet a gyerekek boldog mosollyal nyújtottak át.

Jó hangulatban, gyerek kacagással telt el ez a délelőtt, és pozitív visszajelzések érkeznek azóta is az eseményről.”

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.