Aranylakodalmat ünnepelt a Taktaszadai Pávakör

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A férfikórus 50 éves évfordulójának tiszteletére rendeztek díszünnepséget a  Taktaszadai Művelődési Házban 2019. június 8-án délután 16.00 órától. A rendezvényt Pásztor Jánosné, önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd Filep András polgármester köszöntötte az ünnepségen megjelent vendégeket: büszkén méltatta a kórust és részletesen ismertette az elmúlt 50 év legfontosabb állomásait, kiemelve a szép számú hazai és külföldi eredményeket, sikereket, díjakat. 


Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a kulturális hagyományok tiszteletéről, a közösségek erejéről és a férfikórus egyediségéről beszélt. Hangsúlyozta a helyi értékek fontosságát, a megyei értéktárak szerepét és azt a munkát, amelyet végeznek. A megyei önkormányzat nevében  köszöntötte az ünnepelt csoportot, akik, mint mondta igazi kuriózumnak számítanak, hiszen a betyár-, a katona- vagy a pásztordalok csak általuk hitelesek.

Az ünnepelt csoport erre az alkalomra összeállított különleges dalcsokorral köszönte meg a falu támogatását és a hozzátartozók, feleségek áldozatos munkáját. 

Születésnapi ajándékként saját produkcióval és egyedi ajándékokkal lepték meg az ünnepeltet a Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes, a Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar, a Tállyai Nefelejcs Népdalkör, a Rátkai Hagyományőrző Népdalkör, valamint a Szerencsi Hegyalja Folk Zenekar tagjai.

Az ünnepségen megemlékeztek és gyertyát gyújtottak az 50 év alatt elhunyt pávakörösök tiszteletére.  Filep András polgármester és Kozákné Bukszár Anna jegyző emléklapot és az 50. évforduló alkalmából készíttetett egyedi emléktárgyat/korsót/ adott át az ünneplő pávakör részére, amelyet Iván József vett át. A pávakör nevében Iván József emléklapot és egy ünnepi korsót adott át Filep András polgármesternek és Kozákné Bukszár Anna jegyzőnek.


A település első embere Filep András és Iván József valamennyi közreműködő népdalkörös csoport részére, valamint Török Dezső úr, és Tóth Csaba úr részére is emléklapot és jubileumi korsót adott ajándékba. Az ajándékozások zárásaként Török Dezső úr emléklapot, és Galbavy Zsuzsanna életét bemutató kiadványt, Filep András polgármester úr pedig jubileumi korsót adott emlékbe a jubilálói pávakör tagjainak.

Ajándékozásokkal fejeződött be az ünnepi program, amelyet közös énekléssel zártak. Ezt követően felszolgálták a vacsorát, amely után fergeteges táncmulatság vette kezdetét. 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.