Az Alsóörsi Csipkeműhely történetét bemutató könyv jelent meg

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az Alsóörsi Csipkeműhely 2002 – 2019 közötti történetét feldolgozó kiadvány bemutatójára került sor 2019. április 26-án Alsóörsön, az Eötvös Károly Művelődési Házban, melyet a Csipkeműhely alkotásaiból rendezett kiállítás gazdagított.

A könyvet Hebling Zsolt, Alsóörs község polgármestere, Szuperné Bohus Judit, Gránátalma-díjas népi iparművész és Mihalcsik Márta módszertani referens, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának munkatársa mutatta be.

A könyvkiadás mindig ünnep, az elmúlt tíz év során minden évben készült egy könyv a helyiekről a helyieknek, ezzel is meg tudják mutatni az alkotásokon túl a helyi közösségek erejét és szeretetét – fogalmazott Hebling Zsolt polgármester. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a könyv létrejöttében.

Mihalcsik Márta és Szuper Miklósné többéves álma valósult meg a kiadvánnyal, amely bepillantást enged a műhely történetébe és munkásságába.

A közel száz oldalas könyv röviden bemutatja a csipkeverés történetét, az alsóörsi műhely megalakulását, életét és működését. Felvillantja díjaikat, sikereiket és nem utolsó sorban egyenként jeleníti meg az alkotókat csodálatos műveikkel.

A Balaton-felvidéki csipke kultúra, melynek mintakincsével a csoport is dolgozik, 2014 óta a Veszprém Megyei Értéktár része.

Az értékteremtő és értékközvetítő könyv az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával jelent meg.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.