Az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása – műhelymunka

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatóságának szervezésében – a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” azonosító számú Metszéspont műhelyfoglalkozás keretében – az ötödik találkozás 2019. június 24-én hétfőn valósult meg Gellénházán, a Művelődési Házban. A műhely fő témája az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása volt.

A műhelymunka első elemeként az állami normatív támogatás felhasználási lehetőségeit, felhasználási kritériumait, valamint a szolgáltatási terv általános szabályait ismételték át a résztvevők. Meghatározták az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység fogalmát, személyi- és tárgyi feltételeit Farkas Ildikó foglalkozásvezető segítségével.

Az Útmutató a közművelődési szakterület megújult jogszabályi környezetének alkalmazásához című könyv segítségével megismerkedtek az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység szakmai feltételeivel. A résztvevők, a települési adottságot figyelembe véve, összegyűjtötték a működő öntevékeny, önművelő amatőr alkotó közösségeket, valamint azokat a lehetőségeket, melyeket a jövőben meg tudnak valósítani a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében. Elsajátításra került a kormányzati funkció szerinti kulturális funkciószám és az alapszolgáltatások szerinti besorolás. Minta alapító okirat segítségével, műhelymunka keretében, a résztvevők elhelyezték a funkciószámokat és megnevezésüket.

Az NMI Művelődési Intézet rendszerében lévő amatőr alkotó és előadó-művészeti tevékenység mintaprojektjeivel is megismerkedtek, különös tekintettel a „Pajtaszínház” című mintaprojektre. A műhelymunkában tevékenyen részt vett Németh Ágnes, a 2018/19-es év Pajtaszínház Program Zala megyei csoport, a TASZACS foglalkozásvezetője, valamint Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere, aki a 2019/2020-as év Pajtaszínházi projektjének résztvevője lesz.

A műhelymunka utolsó szakaszában megtekintették a TASZACS által életre keltett darabot. A szakmai műhely résztvevői kérdéseket tettek fel, többek között a Pajtaszínház Programmal kapcsolatban. A műhelyfoglalkozás folytatódik július utolsó hétfőjén.

Matyasovszky Margit
Fotó: Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.