„Az apátságtól a kacsáig” – Értéktári közösségi nap Bélapátfalván

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága járási értéktári szakmai napok programsorozatával igyekszik ráirányítani a szakemberek, valamint elhivatott amatőr helytörténészek, néprajzkutatók és hagyományőrzők figyelmét a helyi értéktárak kialakításának, gondozásának, bővítésének fontosságára.

Nagy érdeklődés kísérte 2019. július 5-én a Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága által szervezett szakmai napot Bélapátfalván. A rendezvény témája a helyi értéktárak kialakításának módszertana és gyakorlata, jó példák bemutatása volt. A lebonyolítására a település közösségi tere, a KulTurDia Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. Gesztenyés Kiállítóháza adott otthont.

A Bélapátfalvi Hagyományőrző Egyesület Gyermek Tánccsoportjának jó hangulatú műsorával indult a délelőtt, majd a szakmai nap nyitásaként Ferencz Péter a város polgármestere mondott köszöntőt. Csathóné Sebők Erika igazgatónő (Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság) bevezetője után Ifj. Herman István, a Heves Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszélt a Bizottság működésének napi gyakorlatáról, az értéktárba való bekerülés menetéről, a felterjesztések formai és tartalmi követelményeiről. Bemutatta a már feldolgozott, a bizottság által eddig beválasztott 60 Heves megyei értékeket és egyúttal bátorította a hallgatóság soraiban ülő szakembereket és lelkes amatőröket a lakókörnyezetük kincseinek feltárására, feldolgozására, hogy a helyi, és ezáltal a megyei értéktár tovább bővülhessen.

Az Értékfeltárás módszertanáról Dr. Kelemen Éva, a Művelődési Intézet módszertani referense beszélt, aki előadásában ismertette a helyi értéktárak kialakítására vonatkozó törvényi szabályozást, valamint tisztázta a kapcsolódó alapfogalmakat. Ennek gyakorlati folyamatáról Mári Renáta, az Eszterházy Károly Egyetem BA szakos, másodéves hallgatója tartott beszámolót. Tavasszal az egyetem 16 hallgatója, két településen (Verpelét, Bélapátfalva) több száz fotót, közel 20 db interjút, 40 db kérdőívet, és 21 Települési Értéktárba történő előterjesztést készített el. Ennek a munkának a folyamatáról, tapasztalatairól, valamint a feltárt értékek (pl. Ciszterci Apátság temploma, Keménycserép gyártás története stb.) megyei értéktárba történő továbbításáról beszélt az előadónő.

„Jó példaként” Abasár település mutatkozott be. Petes Imréné, az „Együtt Abasárért” Aba Sámuel Egyesület és az értéktár bizottság elnöke mutatta be a több mint 30 abasári értéket, valamint a település aktív értéktári munkáját.

Bélapátfalva értéktáráról és új értékeiről Bársony Béla helytörténész beszélt, aki lelkesen mutatta be a város új szerzeményét a „Kacsa” elnevezésű, a Bélapátfalvai Cementgyárban egykor használatban lévő mozdonyt. A jármű közösségi munka során kerül felújításra.

Az előadások után a Kiállítóházban található Keménycserép gyűjteményt, Szabó Zoltán festőművész gyönyörű alkotásait, a különteremben a helytörténeti és néprajzi gyűjtések tárgyaiból kialakított hagyományos paraszti szobabelsőt, a bélapátfalvai viseletet és a kenderfeldolgozás eszközeit tekinthették meg a szakmai nap résztvevői. Zárásként a gasztronómiai kóstoló mellett kötetlen beszélgetés során cserélhették ki a szakemberek az észrevételeiket és tapasztalataikat, majd közös sétát tettek a „Kacsa” mozdonyhoz és az Apátsághoz.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.